Ασφυκτικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας-Τι ζητούν οι δανειστές και ποια είναι τα αγκάθια

Μέχρι τις 19 Αυγούστου θα πρέπει να έχουμε συμφωνία - πρώτη ανάρτηση 01/08/2015 21:45

​Σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια καλείται η διαπραγματευτική ομάδα να κλείσει τα προαπαιτούμενα καθώς μέχρι τις 19 του μήνα η συμφωνία πρέπει να περάσει από το ελληνικό και τα άλλα 18 κοινοβούλια τις ευρωζώνης.

Ζητούμενο είναι να φτάσουν στο κρατικό ταμείο τα πρώτα ευρώ από το νέο δάνειο και να πληρωθεί εγκαίρως η δόση των 3,2 δις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το 1,6 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως και το δάνειο γέφυρα των 7,1 δις ως τον Οκτώβριο.

Για να δοθεί όμως η έγκριση για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων πρέπει να έχει περάσει από την ελληνική βουλή:

-η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων,

- η κατάργηση των κρατήσεων φόρων υπέρ τρίτων,

-η κατάργηση των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων.

Σήμερα στελέχη του υπουργείου εργασίας και υγείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι μεταξύ άλλων φέρονται να ζητούν από την κυβέρνηση:

-Να κάνει πίσω στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Να πάρει μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων των νοσοκομείων και να μην καταργήσει τη χρέωση 1 ευρώ ανά συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Στον αέρα βρίσκονται και οι 100 δόσεις. Παρότι το υπουργείο οικονομικών το διαψεύσει, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις επιμένουν πως το θέμα έχει απασχολήσει στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Παράλληλα, η συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αναβλήθηκε για τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στον γερμανικό τύπο, θεωρεί πάντως το στόχο για έσοδα 50 δις ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεων ως ανέφικτο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top