Η συνάντηση γνωριμίας με τους θεσμούς έγινε… απαιτήσεις με το «καλημέρα»!

Τι ζήτησαν από Τσακαλώτο- Σταθάκη και ο κίνδυνος νέων μέτρων πρώτη ανάρτηση 31/07/2015 20:17

Η συνάντηση γνωριμίας με τους θεσμούς έγινε… απαιτήσεις με το «καλημέρα»!
Χθες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η συνάντηση δυο κορυφαίων υπουργών με τους τέσσερις εκπροσώπους των θεσμών θα ήταν συνάντηση γνωριμίας. Μάλλον όμως... παραγνωρίστηκαν γιατί η συνάντηση κράτησε περίπου έξι ώρες και στο τραπέζι έπεσαν όλα τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ, Ντέκλαν Κοστέλο και Νίκολα Τζιμαρόλι συζήτησαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη το φλέγον θέμα των δημοσιονομικών στόχων. Δηλαδή ποιός θα είναι ο πήχης των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα κληθεί να πιάσει η Ελλάδα για φέτος και τα επόμενα χρόνια έτσι ώστε να φθάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

«Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να ζητήσουν οι θεσμοί νέα μέτρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από δυο παράγοντες: Από την εκτίμηση των τεχνικών κλιμακίων για το μέγεθος της ύφεσης, ειδικά μετά το κλείσιμο των τραπεζών που γονάτισε την οικονομία, και από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι αρχικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη ύφεση που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 5% και πρωτογενές έλλειμμα 1,5% Αν ζητηθεί από τους θεσμούς να πετύχουμε φέτος τουλάχιστον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τότε τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος.

��ολύς χρόνος ξοδεύτηκε στη συνάντηση και για το θέμα του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων που πρέπει να αποφέρει έσοδα 50 δισεκατομμύρια ευρώ με τους Έλληνες υπουργούς να ζητούν όρους στη λειτουργία του προκειμένου σημαντικό μέρος των εσόδων να πηγαίνει για την ανάπτυξη και όχι μόνο την αποπληρωμή του χρέους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στον γερμανικό τύπο, θεωρεί πάντως τον στόχο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεων ως ανέφικτο.

Συζητήθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls που τραυμάτισε σοβαρά το τραπεζικό σύστημα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top