Ο Τσίπρας γνώριζε και ενέκρινε το χακάρισμα των ΑΦΜ που σχεδίαζε ο Βαρουφάκης

Μίλησε για… ιδέα δημιουργίας βάσης δεδομένων που θα μείωνε τη γραφειοκρατία- Πρώτη ανάρτηση: 11:08

Στην παραδοχή ότι είχε δώσει εντολή για το σχεδιασμό ενός Plan B σε περίπτωση που η χώρα κατέληγε εκτός ευρώ, αλλά και ότι γνώριζε και ενέκρινε τα σχέδια του Γ. Βαρουφάκη​ για χακάρισμα των ΑΦΜ και τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος προχώρησε στη Βουλή ο Α. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

«Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης προφανώς είχαμε και οφείλαμε να έχουμε. Θα έπρεπε να μας εγκαλούσατε αν δεν είχαμε, αντί να ψάχνετε για σχέδιο εξόδου από την κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας την κα Γεννηματά να ρωτήσει για τα σχέδια αυτά, εκείνους που όντως προετοιμάζονταν για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Ο ευρωπαϊκός τύπος βοά ότι καταστρώνονταν τέτοια σχέδια από την πλευρά των θεσμών. Δεν έχετε ακουσει τίποτα για το Plan B των 1.000 σελίδων της Κομισιόν; Για πρώτη φορά είχε λεχθεί επισήμως ότι η Κομισιόν ετοιμάζει τέτοιο σχέδιο το 2012. Το σχέδιο αυτό επικαιροποιείται συνεχώς και την ύπαρξή του επιβεβαίωσε ο κ. Γιούνκερ δύο μέρες μετά το δημοψήφισμα. Ρωτήστε αυτούς, εμάς ρωτάτε; Θα σας εξηγήσουνε τι περιλαμβάνει. Ρωτήστε τη γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να σας εξηγήσει αυτό το σχέδιο, το οποίο όπως λένε συνεχώς παραμένει στο τραπέζι», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σε ��ντονο ύφος είπε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ:

«Αν λοιπόν οι εταίροι μας είχαν και δήλωναν ένα σχέδιο Grexit, εμείς ως κυβέρνηση δεν έπρεπε να προετοιμάσουμε τις άμυνές μας στο ενδεχόμενο να γίνει αυτό πράξη; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι περιμένετε. Καταλαβαίνω την πολιτική σκοπιμότητα».

Με σκληρή μάλιστα γλώσσα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι όσα ισχυρίζεται είναι έξω από κάθε λογική.

«Με ρωτάτε αν είχα δώσει εντολή. Φυσικά και αυτονοήτως είχα δώσει εντολή στο�� υπουργό Οικονομικών να σχεδιάσει ένα σχέδιο άμυνας σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Θα ήμουν αφελής και ανέντιμος αν δεν το έκανα, αυτό σημαίνει ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη;», αναρωτήθηκε και συνέχισε στο ίδιο ύφος:

«Είναι κωμικό να ανακαλύπτετε μέγα πολιτικό σκάνδαλο την αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο όταν σε όλους ήταν εμφανές ότι η στάση της άλλης πλευράς δεν ήταν θετική. Είναι κατανοητό να θεωρείτε πολιτικό σκάνδαλο την στάση της κυβέρνησης, αφού το κόμμα σας δεν προετοιμάστηκε ποτέ και για τίποτα, δεν διαπραγματεύτηκε και παριστάνατε τους καλούς μαθητές της τρόικας για να δεχθείτε τα προγράμματα που σας παρουσίαζαν. Κάνατε τα μνημόνια ιδεολογία σας. Μας είπατε ότι τα μνημόνια είναι ευλογία και ότι αν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τα εφεύρουμε. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να πούμε το ίδιο».

Τελειώνοντας μάλιστα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ για σκάνδαλα που όπως είπε ακόμα μένουν ατιμώρητα.

«Θέλω να σας παρακαλέσω κα Γεννηματά την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για πιθανή τέλεση παράνομων πράξεων να ψάξετε στο κόμμα σας όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στον Βαρουφάκη. Να ψάξετε για σκάνδαλα στην υπόθεση των υποβρυχίων, στη λίστα Λαγκαρντ, στην υπόθεση του PSI, να ψάξετε στην υπόθεση των θαλασσοδανείων της Αγροτικής Τράπεζας. Όχι στην κυβέρνηση που έδωσε μάχη διεκδίκησης για τα δίκαια του ελληνικού λαού».

«Δεν είναι μυστικό και σατανικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ η δημιουργία βάσης δεδομένων»

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε επίσης ότι γνώριζε για τα σχέδια του Γ. Βαρουφάκη για χακάρισμα των ΑΦΜ των πολιτών, όμως ο ίδιος υποβάθμισε ��ο γεγονός λέγοντας ότι ήταν μια ιδέα για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, ώστε οι πολίτες με έναν κωδικό να μπαίνουν στο σύστημα και να συμψηφίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο με εκείνες που έχει το Δημόσιο προς εκείνον.

«Μας λέτε ότι η ιδέα αυτή είναι μυστικό και σατανικό σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Μα αυτό το σχέδιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για το ευρώ, για οποιαδήποτε φάση βρίσκεται η χώρα, είτε καλή, είτε κακή, διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, εκκαθαρίζει ταχύτατα συναλλαγές και την ίδια στιγμή περιορίζει δραματικά την ανάγκη ρευστότητας που θα είναι διαρκής και το επόμενο διάστημα, τόσο του Δημοσίου, όσο και των πολιτών. Καταπολεμά επίσης τη συσσώρευση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες και το αντίστροφο. Αυτό είν��ι το περιβόητο, περίφημο, ύποπτο σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ; Αν αυτό είναι τότε πράγματι μας φέρατε σήμερα εδώ για έναν αστείο λόγο», είπε ο κ. Τσίπρας, καλώντας την κα Γεννημάτα να φέρει αυτό το σχέδιο μαζί με την κυβέρνηση και να το ψηφίσουν όλοι με τις ευλογίες των θεσμών.

«Μπορείτε να κατηγορήσετε τον κ. Βαρουφάκη ακόμα και για τα πουκάμισά του, αλλά δεν είναι λαμόγιο»

Ο πρωθυπουργός στήριξε πλήρως και τον πρώην υπουργό Γ. Βαρουφάκη, αν και παραδέχθηκε ότι έχει κάνει αρκετά λάθη.

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες, μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο, για τις δηλώσεις του, για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα, για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα, μπορείτε να τον κατηγορείτε γι’ αυτά. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε μυστικό σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια», είπε και πρόσθεσε:

«Ο κ. Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών, την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό, όπως ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός δεν έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε όπως ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά αφορολόγητα σε τράπεζες στην Ελβετία και ευτυχώς σήμερα η δικαιοσύνη κινείται. Εάν θέλετε να ψάξετε ποινικές ευθύνες για έναν δίκαιο αγώνα μιας κυβέρνησης κι ενός λαού κάνετε λάθος και αυτό που καταφέρνετε είναι να ενεργοποιήσετε τη λαϊκή παροιμία που λέει “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”, αν θέλετε όμως συνεχίστε.. λαγός στη φτέρη έφυε, κακό της κεφαλής του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top