Το ΔΝΤ… πιέζει τους δανειστές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Ο Γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για στενό μαρκάρισμα της Α. Μέρκελ από την Κ. Λαγκάρντ

Το ΔΝΤ… πιέζει τους δανειστές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

​Για πιέσεις του ΔΝΤ προς τους δανειστές της Ελλάδας, ώστε να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος σήμερα, με αφορμή την απόφαση του Ταμείου να μην συμμετάσχει τουλάχιστον προς το παρόν στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας.

«Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει τη στάση του», γράφει η Frankfurter Allgemeine και συνεχίζει γράφοντας ότι «το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει προς το παρόν στο τρίτο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας».

«Με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ θέτει υπό πίεση τους πιστωτές επιμένοντας σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους», σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Όπως έγινε γνωστό χθες το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει αρχικά στη διαδικασία προκαταρκτικής συμφωνίας, ενώ σε δεύτερη φάση θα συμμετάσχει α�� υπάρχουν οι προϋποθέσεις: Πρώτον η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δεύτερον οι Ευρωπαίοι πιστωτές της θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους».

Όπως αναφέρει η FAZ με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ώστε τελικά να υποχωρήσουν και να δεχθούν το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Με το θέμα αυτό ασχολείται και η Die Zeit, σχολιάζοντας ότι «η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα κλασσικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, όμως δεν διαφωνεί με την παράταση της ωρίμανσής του και με μια μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα όμως το Βερολίνο βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας».

Η Handelsblatt από την άλλη εξηγεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα χρέους μπορεί να καθυστερήσει αρκετούς μήνες, προσδιορίζοντας ως πιο πιθανή ημερομηνία τις αρχές του επόμενου έτους.

«Η Μέρκελ σε δύσκολη θέση: Το ΔΝΤ αποχωρεί από τη διάσωση της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του οικονομικού ιστότοπου Deutsche Wirtschafts Nachrichten, το οποίο αναφέρει:

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει μετά τη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ. Όμως η Μέρκελ εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top