Δημοψήφισμα εντός ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή και έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο πρότεινε ο Τσίπρας

«Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει τώρα» - Πρώτη ανάρτηση: 12:31

​Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όσους διαφωνούν με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη 12η Ιουλίου να μιλήσουνε ξεκάθαρα και να διατυπώσουν τη θέση τους με επιχειρήματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής μετά από έξι μήνες σκληρής και επίπονης μάχης, έξι μήνες για τους οποίους αι��θανόμαστε περήφανοι, καθώς υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση την εντολή του λαού. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα, να κάνουμε μια άτακτη υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί, που είχα σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή που αναγκαστήκαμε να λάβουμε τις τελευταίες μέρες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε με νόημα:

«Τυπικά είχαμε την ελευθέρια να επιλέξουμε αν θα προχωρήσουμε στην αποδοχή των προτάσεων των δανειστών ή θα επιλέξουμε μόνοι την καταστροφή μας, αλλά αυτό είναι μόνο φαινομενικά η επιλογή. Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».

«Ήρθε η ώρα να πούμε την άποψή μας καθαρ�� και έντιμα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους και έντιμα χωρίς περιστροφές και να εξηγήσουν ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε και έχουμε μπροστά μας.

«Ήρθε η ώρα να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα. Μπροστά μας είχαμε την επιλογή ενός εντίμου συμβιβασμού ή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Μια άτακτη χρεοκοπία προφανώς δεν ήταν επιλογή κανενός σ΄ αυτή την αίθουσα», είπε και συνέχισε:

«Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπήρξε και η επιλογή της εξόδου από το ευρώ. Οφείλουμε να πούμε όλοι την άποψη μας. Η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα στήριξης από φίλιες δυνάμεις θα σημαίνει ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγ�� εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό απλά, είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμα ότι δεν υπήρξε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης που η ελληνική πλευρά να βρισκόταν μπροστά στο δίλημμα μιας άσχημης συμφωνίας και ενός βιώσιμου εναλλακτικού δρόμου.

«Γι’ αυτό μίλησα για δύσκολη επιλογή και αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε σε ένα πρόγραμμα με σκληρά υφεσιακά μέτρα», είπε και έστρεψε τα πυρά του εναντίον όσων διαφωνούν με την συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες.

Επίθεση Τσίπρα στους διαφωνούντες

«Κάποιοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση υπέστη μετάλλαξη και αποφάσισε να ασπαστεί τη λογική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ότι επιλέξαμε να ασπαστούμε εξ ανάγκης τον φιλελευθερισμό. Πρόκειται για ακραία θέση και ακόμα κι αυτοί που τα λένε δεν τα πιστεύουν κατά βάθος. Και πρόκειται για ακραία θέση γιατί αποκρύβουν το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν επιλογή με λιτότητα», είπε.

Εξήγησε ακόμα ότι οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στρώματα που θέλει να εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξαφανίζονται σε περίπτωση οριστικής ρήξης και υπεραμύνθηκε της επιλογής του να εξαντλήσει «κάθε περιθώριο. Φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας πάντα στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία για να ανασυνταχθούμε, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και όχι να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια καταστροφή χωρίς επιστροφή».

«Την απόφαση την πήραμε όχι κοιτώντας το εσωτερικό του κόμματος, αλλά τα συμφέροντα του λαού και των λαϊκών στρωμάτων που θα πλήττονταν από τη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο, τα όρια υπομονής του ελληνικού λάου και τα όρια της οικονομίας. Όλα όσα στην αίθουσα της ΚΕ, στην ΠΓ, στα συνέδρια είχαν κατατεθεί ως θεωρητικά πλάνα έγιναν πραγματικότητα και πλέον μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα από την πράξη», είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έθεσε ��ο θέμα του χρέους, έφτασε σε δημοψήφισμα, με το δεύτερο πρόγραμμα να έχει λήξει, ανέδειξε διεθνώς το ελληνικό ζήτημα και διεκδίκησε μέχρι τελευταία στιγμή.

«Επιλέξαμε αυτό το δρόμο, διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική και λέμε καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε μετά από σκληρή μάχη. Αν κάποιος πιστεύει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία δεν έχει παρά να το πει καθαρά και να εξηγήσει με ποιους όρους θα επιτυγχανόταν. Αν πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία να το πει. Αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τις αρχές του για την υπεράσπιση του λαού να τη διατυπώσει, αν πιστεύει ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση γιατί δεν κατάφερε να φέρει μια καλή συμφωνία, να το πει και βεβαίως αν πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα τρία και αυτό πρέπει να εξηγηθεί με επιχειρήματα», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο, κάνοντας λόγο για λαθροχειρία και τονίζοντας ότι καμία απόφαση των οργάνων του κόμματος, κανένα στέλεχος του κόμματος δεν μιλούσε για έξοδο από το ευρώ, όσο εκείνος διαπραγματευόταν.

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε»

«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη μάχη που δώσαμε γιατί δημιουργήσαμε ρήγμα στο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη επανατοποθετούνται στην ελληνική κρίση, ανοικοδομώντας και τα στερεότυπα.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχουν φωνές και απόψεις που μιλούν για μια συμφωνία που είναι μνημόνιο σκληρότερο από τα προηγούμενα. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει την κατάσταση και παρά το γεγονός ότι η συμφωνία κινείται ως προς τα μέτρα σε σκληρή κατεύθυνση, η προσωπική μου άποψη είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες, δεν μπορούμε να την ωραιοποιήσουμε, όμως δεν μπορούμε και να τη δραματοποιήσουμε», επισήμανε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Θέλω να θέσω ανοιχτά όχι το εύκολο σενάριο, αλλά το ερώτημα τι κάνουμε στα δύσκολα, πώς αντιδρ��ύμε, με ποιο σχέδιο, με ποια προοπτική πέρα από το να παλέψουμε. Με τον πολιτικό αναχωρητισμό που θα επιτρέψει στο παλιό σύστημα να αναλάβει και πάλι τα ηνία; Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε εμείς τη μάχη, δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τον λαό που πίστεψε στην έντιμη προσπάθειά μας να ξεφύγουμε από τα μνημόνια. Ο λαός στέκεται δίπλα μας και μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε».

Πρότεινε δημοψήφισμα εντός ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή και έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο

Τέλος ο πρωθυπουργός πρότεινε ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι είναι λάθος να πάρει κανείς βεβιασμένες αποφάσεις και να διευρυνθούν κι άλλο τα ρήγματα στρατηγικής που εμφανίστηκαν, με τακτικισμούς.

«Ωστόσο δυστυχώς, υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που επιμένουν ότι οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα. Θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης του Ιουλίου, ότι ο εκβιασμός ήταν πλαστός, αν πράγματι υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις πριν τη συμφωνία, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει το συνέδριο, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα εντός του κόμματος την ερχόμενη Κυριακή», κατέληξε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top