FAZ: Αποκαλύπτει σχέδιο του Β. Σόιμπλε για να περιορίσει τις εξουσίες του Γιούνκερ

Ολοταχώς για να εδραιώσει την γερμανική κυριαρχία της ΕΕ

​«Ό,τι δεν λύνεται… κόβεται», λέει ο σοφός λαός και μάλλον την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung καταστρώνει νέο σχέδιο για τον περιορισμό των εξουσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κάποιους τομείς.

«Ο κ. Σόιμπλε θέλει να ανατεθούν κάποιες από τις εξουσίες της Κομισιόν σε πολιτικά ανεξάρτητες αρχές- για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς- υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρα ως η κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα να φροντίζει για την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών», αναφέρει η FAZ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Β. Σόιμπλε επιδιώκει να διαχωρίσει τον αρχικό προορισμό των Βρυξελλών ως θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών από τις ολοένα αυξανόμενες πολιτικές δραστηριότητες που έχει τον τελευταίο καιρό.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες αποκαλύπτουν στην εφημερίδα ότι κατά τη διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, έγινε μια συζήτηση για το πώς η Κομισιόν θα αρκεστεί μόνο στον αρχικό της ρόλο και θα περιορίσει την άσκηση πολιτικής.

faz_5.jpg

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζει ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργεί και σαν θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και παράλληλα να αποκτά όλο και μεγαλύτερο πολιτικό ρόλο.

«Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει την ιδέα μιας πολιτικής Κομισιόν, αλλά ταυτόχρονα πιστεύει ότι μια τέτοια Επιτροπή δεν μπορεί να φροντίζει για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων. Αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν ανεξάρτητοι θεσμοί, για παράδειγμα μια ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνιστικότητας και εσωτερικής αγοράς», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Μάλιστα, όπως αναφέ��ει η FAZ, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γ. Ντάισελμπλουμ, σκοπεύει να προτάξει το θέμα αυτό στην ατζέντα της ΕΕ, όταν η χώρα του αναλάβει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2016.

«Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι αυτός και οι συνάδελφοί του αποτελούν μια “πολιτική Κομισιόν” και προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών», αναφέρει η εφημερίδα και προσθέτει:

«Ακόμα και στην ελληνική κρίση ο Γιούνκερ δεν επιθυμούσε η Κομισιόν να εμφανίζεται ως μέρος της τρόικας των πιστωτών, η οποία ελέγχει την εφαρμογή από την Αθήνα των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων και διαπραγματεύεται τις τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Κυρίως ο πρόεδρος της Κομισιόν φρόντισε να συζητήσει απευθείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια “πολιτική” συμφωνία για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα και για μια απομείωση του ελληνικού χρέους».

Αυτή η στάση όπως φαίνεται δεν ικανοποίησε καθόλου τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος σύμφωνα με την FAZ ξεκαθάρισε επανειλημμένα ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να αποφασιστεί από την Κομισιόν, αλλά μόνο από το Eurogroup.

«Προφανώς ο Σόιμπλε επιθυμεί να συμπεριλάβει την ιδέα του για τον περιορισμό των εξουσιών της Επιτροπής στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο εξαιτίας του δημοψηφίσματος που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ένωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιθυμεί σε αντάλλαγμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ να κερδίσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με περιορισμό των εξουσιών της Κομισιόν. Το Βερολίνο ελπίζει στην υποστήριξη του Λονδίνου στο θέμα αυτό. Τόσο οι ιδέες της Βρετανίας όσο και του Γερμανού υπουργού απαιτούν αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες», επισημαίνει η εφημερίδα και καταλήγει:

«Καθώς μάλιστα αυτό ισχύει και για την υλοποίηση του αιτήματος που εξέφρασε πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ περί δημιουργίας μιας οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο μιας αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top