Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν

Κριτική σε Βαρουφάκη, Ζωή, Αριστερό Ρεύμα για τις απόψεις τους

Σημαντικές επιπτ��σεις στην ελληνική οικονομία από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, διαπιστώνει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση τονίζεται πάντως ότι «η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική, για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια».

Η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στις πολιτικές και κοινωνικές επιδράσεις από τη συμφωνία με τους εταίρους, ενώ συμπεραίνει ότι «χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν».

«Οι επόμενοι μήνες και ίσως τα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα είναι δύσκολα για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία. Δεν υπάρχει κακή κατάσταση που να μην μπορεί να γίνει χειρότερη», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Στην έκθεση τονίζεται πάντως ότι «η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι σημαντική, για να αποφύγουμε τα χειρότερα βραχυχρόνια και να μην εισέλθουμε σε ένα αβέβαιο τοπίο μακροχρόνια».

Κριτική σε Βαρουφάκη-Ζωή

Στο κεί��ενο του Γραφείου Προϋπολογισμού ασκείται κριτική (χωρίς να κατανομάζονται) τόσο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που είχε συγκρίνει τη συμφωνία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών όσο και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωσταντοπούλου, που είχαν κάνει λόγο για «πραξικόπημα».

Στον πρώην υπουργό Οικονομικών καταλογίζεται «παραπλάνηση», ενώ στην Πρόεδρο της Βουλής και όσους έχουν ίδιες απόψεις καταλογίζεται ότι οι απόψεις αυτές «δεν διευκολύνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης καθώς εμποδίζουν την ορθολογική συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις».

Απάντηση δίνει η έκθεση και για όσους τάσσονται (Αριστερό Ρεύμα) υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται για όσους υποστηρίζουν ότι μετά το αρχικό σοκ η χώρα θα ανέκαμπτε πολύ γρήγορα, ότι το επιχείρημα είναι έωλο επειδή θα έκλεινε η στρόφιγγα των εξωτερικών πόρων, η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε σε ένα φαύλο κύκλο υποτιμήσεων και πληθωρισμού και εν τέλει σε μια σκληρότερη λιτότητα, και τον λογαριασμό θα τον πλήρωναν οι ευάλωτες κοινωνικά τάξεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top