Καταφτάνει το… κουαρτέτο των θεσμών – Εντείνεται η πίεση για νέα μέτρα

Μισθοί, συντάξεις, εργασιακά στο στόχαστρο της… Quadrigia!

Καταφτάνει το… κουαρτέτο των θεσμών – Εντείνεται η πίεση για νέα μέτρα

​Σημαντικά μεγαλύτερο δάνειο, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να ξεπεράσει και τα 90 δισ. ευρώ, περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα ή και τα δύο είναι οι επιλογές που έχουν πέσει στο τραπέζι για το τρίτο Μνημόνιο της Ελλάδας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, μετά από τους ελέγχους της Τρίτης, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος, η εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία είναι χειρότερη από εκείνη που αναμενόταν, αφού αντί για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ που προβλεπόταν για φέτος, όλοι μιλούν πλέον για πρωτογενές έλλειμμα και οριακό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα είναι σαφώς μεγαλύτερες. Κρίσιμο θέμα για το σχεδιασμό του προγράμματος θα είναι οι προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το 2015 έως και τα μέσα του 2018, αν και τα πρώτα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά.

Ενδεικτικό είναι ότι πριν από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls οι δανειστές υπολόγιζαν μηδενική ανάπτυξη ή οριακή ύφεση της οικονομίας. Τώρα όμως προβλέπουν ύφεση από 2,5% - 4,5% του ΑΕΠ, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όσο πιο γρήγορα αποφασιστεί να εκταμιευτούν τα 10 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας, τόσο θα μικρύνει και ο χρόνος μέχρι και την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει ήδη από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο έχουν στόχο την εξειδίκευση μέτρων ύψους 13 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση και έχουν ενταχθεί στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Προτεραιότητα αποτελούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να επανέλθει το χρέος σε πτωτική πορεία, όπως επίσης οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας.

Σήμερα αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου των θεσμών, η… Quadrigia, όπως τους ονόμασε ο ίδ��ος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι για να ξεκινήσουν και εκ του… σύνεγγυς οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν να ανοίξουν το δρόμο για το τρίτο Μνημόνιο μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Ν. Κοστέλο, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρ. Ρέφερ, της ΕΚΤ, Ν. Τζιαμαρόλι του ESM και Ν. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, καταφτάνουν στην Αθήνα και σηκώνουν τα μανίκια για σκληρή δουλειά. Μάλιστα όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, με την κα Βελκουλέσκου θα πρέπει να γίνει μια παράλληλη, διπλή διαπραγμάτευση, καθώς εκτός από τα μέτρα που θα πρέπει να συμφωνηθούν, θα πρέπει και το Ταμείο να δείξει πρόθυμο να συμμετέχει ως επόπτης και χρηματοδότης και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Προς το παρόν, η νέα εκπρόσωπος του ΔΝΤ θέλει να πάρει διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα λάβει σκληρά μέτρα στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, αλλαγή συνδικαλιστικού νόμου) και από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα ενεργοποιήσουν μέτρα με τα οποία το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Οι Ευρωπαίοι πάλι έχουν υποσχεθεί στην ελληνική πλευρά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, δηλαδή γύρω στις αρχές Οκτωβρίου.

Πάντως πολλά είναι ακόμα τα εκκρεμή ζητήματα σε ότι αφορά στο τρίτο Μνημόνιο της Ελλάδας, την ώρα που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 15 Αυγούστου για να μπορέσουμε να πάρουμε την πρώτη δόση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Επίσης στα μέσα του επόμενου μήνα κλείνουν και τα εθνικά κοινοβούλια των έξι κρατών που θα πρέπει να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους, ώστε το Δημόσιο να αποπληρώσει στις 20 Αυγούστου, το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αλλά και τη δόση, ύψους 1,4 δισ. προς το ΔΝΤ.

Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα νέο δάνειο – γέφυρα που θα χρηματοδοτηθεί και πάλι από τον EFSM.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top