Από το Plan B του Βαρουφάκη, στο …εναλλακτικό σχέδιο του Λαπαβίτσα!

"Η έξοδος από το ευρώ δεν λύνει από μόνη της τα προβλήματα της Ελλάδας"-Πρώτη ανάρτηση: 29/07/2015, 00:48

​Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι το πρώτο βήμα για να βγει η χώρα από την κρίση, αναφέρει σε νέο του άρθρο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Αν και όπως εξηγεί ο κ.Λαπαβίτσας ένα Grexit δεν λύνει από μόνο του τα προβλήματα της χώρας, ωστόσο επιβάλλεται από την αδιαλλαξία των μελών της ΟΝΕ και την ιστορική αποτυχία της νομισματικής ένωσης, αφού όπως υποστηρίζει το τρίτο μνημόνιο θα είναι καταστροφικό και θα αποδειχθεί μη εφαρμόσιμο.

Σύμφωνα με τον κ.Λαπαβίτσα, η έξοδος από την ΟΝΕ είναι οπωσδήποτε ένας δρόμος που εμπεριέχει μετωπική σύγκρουση με ισχυρότατα εγχώρια και ξένα συμφέροντα, αλλά αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προσφέρει στην Ελλάδα μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει τη κοινωνική της δομή προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Εάν η διαχείριση της εξόδου γίνει με τρόπο επιτυχή και εξασφαλίζοντας τη στήριξη μιας ισχυρής πλειοψηφίας, μπορεί να αποτελέσει μια ιστορική ευκαιρία για να μπει η Ελλάδα σε διαφορετική τροχιά εθνικής ανεξαρτησίας στις διεθνείς της σχέσεις, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ.Λαπαβίτσα, ο λαός έχει καταλάβει ότι η παραμονή στο ευρώ θα φέρει τη μακροπρόθεσμη αποδυνάμωση της χώρας, με αύξηση των ανισοτήτων και των κοινωνικών εντάσεων, και θα διατηρήσει την τεράστια πίεση ��ου χρέους, μετατρέποντας την Ελλάδα σε ασήμαντο παρία στη διεθνή σκηνή.

«Αν υπάρξει καθαρή και έντιμη πληροφόρηση, ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι μπορεί και θέλει να στηρίξει την προσπάθεια εξόδου» διαμηνύει.

Η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει θα είναι η βάση για τη μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση της χώρας. Η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει σε βαθιά μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού και δικαστικού συστήματος, καθώς και σε αλλαγή των κανόνων της αγοράς και της λειτουργίας του κράτους με εγχώριες επενδυτικές προσπάθειες.

Για να υλοποιηθεί η μεσοπρόθεσμη επενδυτική τόνωση που χρειάζεται η Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί το πρόγραμμ�� των δημοσίων επενδύσεων, τονίζει.

Θα πρέπει επίσης, συνεχίζει, να αναδιαρθρωθούν οι αποτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες, υπό δημόσιο έλεγχο με νέα αντίληψη διοίκησης, με στόχο τη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η αναζωογόνηση των δημοσίων επενδύσεων και η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε δημόσια βάση θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, τονίζει ο κ.Λαπαβίτσας.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η έξοδος από την ΟΝΕ τελικά, είναι ένα βήμα στο δρόμο της κοινωνικής και οικονομικής μεταμόρφωσης της χώρας, αλλά είναι ένα ζωτικό και αναγκαίο βήμα, καθώς μετά το τελευταίο μνημόνιο η Ελλάδα απλώς δεν έχει άλλες επιλογές.

Αν οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα δράσουν αποφασιστικά, θα υπάρξει η λαϊκή στήριξη που είναι απαραίτητη για την επιτυχία.
Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι κρίσιμοι, καταλήγει.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top