Τσίπρας: Πέτυχαν μια πύρρειο νίκη οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης

«Πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης» - «Δεν είναι χειρότερη από την πρόταση Γιούνκερ η συμφωνία»

«Οδηγηθήκαμε σε δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης» είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια πριν την ψήφοφορία για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όχι απλά δεν μετανιώνει για τον αγώνα που έδωσε αλλά είναι υπερήφανος που η κυβέρνησή του σήκωσε «ανάστημα διεκδίκησης».

«Έκανα λάθη αυτούς τους έξι μήνες αλλά λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι στην Ευρώπη «ηγεμονεύουν συντηρητικές δυνάμεις, που εμμένουν στη λιτότητα» και πως είναι «εξαιρετικά ετεροβαρής οι συσχετισμοί».

«Είναι μια διαρκής μάχη ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και της συντήρησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πέτυχαν μια πύρρειο νίκη. Ωστόσο, έχασαν κάτι εξαιρετικά πολύτιμο: την αίσθηση της ηγεμονίας τους. Ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος, έχουμε αφήσει καρπό. Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη μέρα. Ήδη δεν είναι ίδια μετά την 12η Ιουλίου» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να αποτελεί περήφανη επιλογή «να αφήσουμε τον λαό εκτεθειμένο σε κινδύνους» και τόνισε ότι οι εναλλακτικές την 12η Ιουλίου «ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε, δηλαδή μια συμβιβαστική έξοδος από το ευρώ, ή μια άτακτη χρεοκοπία, την οποία δε νομίζω ότι κανείς θα επέλεγε από εδώ μέσα». Μάλιστα, επεσήμανε πως οι συντηρητικές δυνάμεις επιμένουν στα σχέδια εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε πολιτική συμμαχία στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε το κείμενο της συμφωνίας. Πρέπει να διαπραγματευτούμε ξανά για να διαμορφώσουμε τους όρους της δανειακής σύμβασης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας αφενός ότι η συμφωνία δίνει την δυναμική να τερματίσει την κινδυνολογία του Grexit και αφετέρου ότι είναι καλύτερη από την πρόταση Γιούνκερ και «όσοι λένε το αντίθετο είτε σφάλουν είτε παραπλανούν συνειδητά».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο χρέος, σημειώνοντας ότι η συμφωνία προβλέπει τη σαφή αναφορά για να γ��νει το χρέος βιώσιμο. «Πριν συζητούσαμε εάν θα γίνει αναδιάρθρωση. Αυτό που συζητείται σήμερα είναι σε τι βάθος θα γίνει η αναδιάρθρωση» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μάχη κατά της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και του πελατειακού κράτους και για συγκρούσεις που «πρέπει να γίνουν και στο εσωτερικό», ενώ όσον αφορά τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός α’ κατοικίας και επεσήμανε πως «το φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας και για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top