Τσίπρας προς «αντάρτες»: αριστερό σχέδιο δεν είναι η αρπαγή ευρώ και τα IOU

Τους κάλεσε «να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής»

Πετάει το γάντι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνηκαι όλους τους «αντάρτες» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη συμφωνία (μεταξύ των οποίων και ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης) με την δημοσιοποίηση όσων είπε σήμερα σε στενούς του συνεργάτες, σε σύσκεψη που είχε μαζί τους.

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλλημα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε ακόμα τους διαφωνούντες να αναλύσουν το σχέδιό τους, με αιχμή ότι «κρύβονται», λόγω της δικής του υπογραφής στη συμφωνία : «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou»αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Τσίπρας συνέχισε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

«Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε.

Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους τέσσερις άξονες που θα πρέπει η κυβέρνηση να ρίξει το βάρος της το διάστημα αυτό:

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,
• Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα
• Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων
• Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.

Ανέφερε ακόμα όσον αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, ότι «είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας».

Επισήμανε τέλος ότι ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό»: «Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top