Βαρουφάκης στο CNN: «Υπήρχε σχέδιο Β υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού»

«Έγιναν λάθη φυσικά και εγώ είμαι υπεύθυνος για πολλά από αυτά»

Βαρουφάκης στο CNN: «Υπήρχε σχέδιο Β υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού»

​Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έκανε λάθη στις διαπραγματεύσεις, αλλά κατηγόρησε τους πιστωτές για το ότι δεν επιθυμούσαν να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.

«Έγιναν λάθη φυσικά και εγώ είμαι υπεύθυνος για πολλά από αυτά, κατά τη διάρκεια των πεντάμηνων πολύ έντονων διαπραγματεύσεων, αλλά από την άλλη είχαμε μια τρόικα δανειστών η οποία δεν ήθελε ένα λογικό έντιμο και κοινού συμφέροντος συμβιβασμό», υπογράμμισε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού, που τις είχε δώσει πριν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο. «Δεν είναι αλήθεια ότι δεν είχαμε ένα σχέδιο Β. Είχαμε σχέδιο Β. Αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού, ο οποίος μας έδωσε εντολή να το συντάξουμε, ακόμη και πριν έρθουμε στο Υπουργείο Οικονομικών.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Φυσικά αντιλαμβάνεστε – συνέχισε ο τέως υπουργός Οικονομικών - ότι αυτά τα σχέδια, τα σχέδια Β είναι πάντα εξ΄ορισμού ατελή» αφού, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, πρέπει να παραμένουν γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων καθώς οποιαδήποτε διαρροή τους καταλήγει να αποτελεί «αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

«Το πρόβλημα ήταν ότι όταν οι τράπεζές μας έκλεισαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο Β», αποκάλυψε ο τέως υπουργός και επεξήγησε:

«Για να μην γίνει κάποιο λάθος, αυτό δεν ήταν ένα σχέδιο για να βγάλουμε την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά ήταν ένα σχέδιο για να δημιουργηθεί ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική δύναμη.»

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ένα Grexit δεν θα μπορούσε να είναι καλό για την Ευρώπη και επισήμανε ότι εάν δεν μπορεί να είναι καλό για την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι καλό ούτε για την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο παράδοξο να προσπαθούν οι Έλληνες και οι Γερμανοί βουλευτές να πάρουν έγκριση στα Κοινοβούλια για ένα σχέδιο που δεν πιστεύουν.

«Έχουμε μια ελληνική κυβέρνηση που έρχεται στο Κοινοβούλιο και λέει στους βουλευτές της αυτό είναι ένα σχέδιο, μια συμφωνία, δεν πιστεύουμε σε αυτή αλλά θα προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε για να μείνουμε στην εξουσία. Και την ίδια στιγμή, ο κ. Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ πηγαίνουν στην Μπούντεσταγκ και λένε εδώ έχουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, δεν την πιστεύουμε, δεν πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει. Τι έχει κάνει η Ευρώπη στον εαυτό της;» αναρωτιέται ο κ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top