Πολ Κρούγκμαν: «Στοιχηματίζω ότι θα υπάρξει Grexit»

«Ίσως υπερεκτίμησα την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης»

​Την έκπληξή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση πήγε στις διαπραγματεύσεις χωρίς να έχει κάποιο εφεδρικό σχέδιο εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στο CNN. Υποστηρίζει μάλιστα ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πως θα υπάρξει Grexit, το οποίο θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για το ευρωπαϊκό project.

«Δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι δεν είχαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ότι νόμιζαν ότι θα μπορούσαν απλά να απαιτήσουν καλύτερους όρους χωρίς να έχουν κάνει προηγουμένως άλλο σχεδιασμό» σημείωσε και πρόσθεσε «Σίγουρα, αποτελεί ένα σοκ. Όμως, ξέρετε, κατά κάποιον τρόπο, είναι ανέλπιδο όπως και να έχει... δεν είναι ότι οι όροι που προσφέρθηκαν προηγουμένως ήταν εφικτοί. Οι νέοι όροι είναι ακόμα χειρότεροι, όμως οι όροι που τους προσφέρονταν πριν και πάλι δεν θα ήταν αποτελεσματικοί. Άρα, ίσως υπερεκτίμησα την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι είχε υποτιμήσει την πολιτική θέληση να παραμείνει η ευρωζώνη ενωμένη. Πάντως, έκρινε ότι οι νέοι όροι της συμφωνίας είναι σαφώς πιο σκληροί από τους προηγούμενους αλλά έτσι κι αλλιώς ούτε οι μεν ούτε οι δε μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Έτσι εκτιμά ότι η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης δεν αποτελεί οριστική λύση και ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «The New York Times» εκφράζει την άποψη ότι «στο τέλος η Ελλάδα είτε θα λάβει κάποιου είδους τεράστια ελάφρυνση χρέους ή θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ».

«Στοιχηματίζω ότι θα υπάρξει Grexit με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για το μέλλον του ευρωπαϊκού project. Και α�� η Ελλάδα φύγει και στη συνέχει αρχίσει να ανακάμπτει, που μάλλον αυτό θα συμβεί, με τη σειρά του κατά κάποιο τρόπο θα ενθαρρύνει κι άλλες πολιτικές κινήσεις να αμφισβητήσουν το ευρώ», δηλώνει ο Πολ Κρούγκμαν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top