«Οι εκλογές πρέπει να περιμένουν» το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες

«Γιατί θεωρείται στην Ελλάδα ταμπού μια μεγάλη συνεργασία όλων των πολιτικών χώρων;»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλαδή οι δύο βασικοί διαπραγματευτές του ελληνικού πακέτου, αλλά και της συμφωνίας που επετεύχθη στην μαραθώνια σύνοδο της 13ης Ιουλίου, στέλνουν το μήνυμα στην Αθήνα πως «οι εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να περιμένουν», καθώς «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο μέσα στο 2015».

Η κυβέρνηση και η παρούσα Βουλή, πρέπει να ολοκληρώσουν στις επόμενες 2 εβδομάδες το μνημόνιο με τον ESM, να εκταμιευθεί από εκεί η πρώτη δόση και μέσω αυτής να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Αυγούστου.

Στη συνέχεια πρέπει να νομοθετηθεί όλο το πακέτο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και να ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Αμέσως μετά να εκτελεστεί η απόφαση, να μειωθούν τα επιτόκια, να αποφασιστεί η νέα διάρκεια ωρίμανσης των ομολόγων και να εκταμιευθεί η σχετική δόση του τριμήνου. Τότε τελικώς και το ΔΝΤ θα μπει και χρηματικά στο νέο πακέτο.

Την ίδια ώρα, πρέπει σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας να κυλήσει ο έλεγχος του Κοινού Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ στις τράπεζες και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή τους πριν βγει το τρίμηνο του πρώτου ελέγχου.

Οι τράπεζες να ανοίξουν πλήρως, να αποκτήσουν κανονική πρόσβαση στην ΕΚΤ και όχι μόνο μέσω του ΕLA και να αρχίσουν να αίρονται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί προς το εξωτερικό ��� διότι τότε και μόνο τότε θα διευκολυνθεί η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όλα αυτά μας πάνε κανονικά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - Ν��εμβρίου και ως τότε δεν θα πρέπει να έχει αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Μετά -θεωρητικά- η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η επιλογή των εκλογών είναι και πάλι η καλύτερη επιλογή.

Ο ESM περιμένει πως η χώρα θα πρέπει το επόμενο καλοκαίρι να αρχίσει να χτυπά την πόρτα των αγορών με ετήσια ομόλογα, ώστε σιγά σιγά να χτίσει καμπύλη αποδόσεων. Η θητεία της Βουλής εξάλλου, για όλους τους άλλους πλην των Ελλήνων κανονικά είναι τεσσάρων ετών.

Οι δύο πρόεδροι, Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ, που διατηρούν στενές επαφές και οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο, ακριβώς λόγω του ελληνικού ζητήματος, εκτιμούν ότι ο αριθμός των 229 βουλευτών, αλλά και γενικώς οποιοσδήποτε αριθμός βουλευτών πάνω από τα 2/3 (180) είναι «επαρκέστατος για να στείλει το σαφές μήνυμα της ιδιοκτησίας του προγράμματος και της επικράτησης του μεταρρυθμιστικού τόξου»

«Δεν θα ζητήσουμε από τον κ. Τσίπρα να πιστέψει στην φιλελεύθερη οικονομία, θέλουμε όμως να χρησιμοποιήσει την υψηλή του δημοτικότητα για να πετύχει εκεί που απέτυχαν όλοι οι άλλοι, στο να γίνουν δηλαδή τομές στην ελληνική οικονομία προς όφελος της σταθεροποίησης της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη», λένε στο star.gr κύκλοι της Κομισιόν.

Πλειοψηφία από την ίδια Βο��λή

Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί στους κοινοτικούς και τους εταίρους πως ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο (μόλις 7 μηνών) χρειάζεται να προσφύγει στους πολίτες για να ανανεωθεί η «εντολή».

Τα ερωτήματα των εταίρων και των κοινοτικών είναι πολλά:

- ποια ήταν η εντολή της 25ης Ιανουαρίου; η ρήξη ή η κανονικότητα
- πέραν του πρώτου συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν υπάρχει νομιμοποίηση για οτιδήποτε άλλο;
- η ακραία αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρτερη των άλλων; Και αν ναι, γιατί εκφράζεται από 40 μόνο βουλευτές,
- γιατί θεωρείται στην Ελλάδα ταμπού μια μεγάλη συνεργασία όλων των πολιτικών χώρων που επιθυμούν τη διάσωση της χώρας;
- ποιο θα είναι το βασικό πολιτικό ερώτημα των επόμενων εκλογών;
- και αν είναι η ρήξη και η δραχμή ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας;

Οι Γιούνκερ, Ντάισελμπλουν, Ολάντ και Ρέντζι θεωρούν ότι δεν θα μπορέσουν να ξανασώσουν την ελληνική υπόθεση μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εσωτερικής πολιτικής αναταραχής.

Στα διπλωματικά γραφεία επικρατούσε από το 2014 η άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έβαζε με τα εδραιωμένα συμφέροντα και θα εκπροσωπούσε την αλλαγή, συνοδεία της απαραίτητης προσαρμογής. Η «εμπειρία Βαρουφάκη στο Εurogroup» έκανε πολλούς να υποστηρίξουν πως «τελικά άλλος ήταν ο στόχος».

Η εμπιστοσύνη, λένε κοινοτικές πηγές, «δεν χάθηκε απλά γιατί πήγατε στο δημοψήφισμα, αλλά γιατί η πράξη αναίρεσε μήνες παρασκηνιακών υποσχέσεων και διεργασιών» πριν από τις εκλογές του 2014.

Τουλάχιστον ένας υπουργός και τουλάχιστον δύο στελέχη της τότε αντιπολίτευσης είχαν αναλάβει να μεταφέρουν το μήνυμα της συνεργασίας ήδη από τα μέσα του 2014, κάτι που είχε γράψει τότε και η Realnews.

Η Κομισιόν ουδέποτε υποστήριξε μάλιστα την καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ περί καταστροφής πριν από τις κάλπες του Ιανουαρίου. Τώρα πολλοί είναι αυτοί που αναθεωρούν.

Οι 18 εταίροι της χώρας στην Ευρωζώνη καταλογίζουν στο τελευταίο εξάμηνο την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και στην Σύνοδο έδωσαν ουσιαστικά μια τελευταία, αλλά δύσκολη ευκαιρία σε όλο τον πολιτικό σύστημα, όχι μόνο στην κυβέρνηση.

Περιμένουν τώρα να δουν να εφαρμόζεται αυτό που είχ�� πει ο Γιούνκερ σε ομιλία του στις 29 Ιουνίου: «βάλτε την πατρίδα πάνω από το κόμμα».

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top