ΣΑΛΟΣ με ενδεχόμενη παραίτηση Σόιμπλε-Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Τι αναφέρουν τα γερμανικά μέσα-πρώτη σνάρτηση 18/07/2015 19:01

ΣΑΛΟΣ με ενδεχόμενη παραίτηση Σόιμπλε-Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

​Σάλος ξέσπασε με συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στην οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησής του, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Η ευθύνη που έχουν οι πολιτικοί πηγάζει από τις θέσεις που κατέχουν», είπε και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να τους πιέσει να λάβουν αποφάσεις που δεν συνάδουν με τα πιστεύω τους».

Όπως σημείωσε, σε περίπτωση που κάποιος το προσπαθούσε θα μπορούσε να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητήσει να τον απαλλάξει των καθηκόντων του.

Την ίδια ώρα όμως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε τις εικασίες περί παραίτησης του Σόιμπλε.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε σε απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε, όταν ρωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: «Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;».

Ακόμη, είπε ότι δεν θα σχολιάσει πέραιτέρω τα δημοσιεύματα.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, ερωτηθείς από το Der Spiegel, για τη σχέση του με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι δεν έχουν πάντα την ίδια άποψη, αλλά επέμεινε ότι «ο ένας μπορεί να βασιστεί στον άλλο».

Ακόμη, ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι ουδέποτε ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ανέφερε ότι 15 κράτη μέλη «υπέδειξαν στην Αθήνα τη δυνατότητα να αποφασίσει μόνη της για ένα διάλειμμα».

Εκτίμησε πάντως πως δεν επέφερε ρήγμα στην Ευρωζώνη το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Κύπρος απέρριψαν αυτή την πρόταση.

Στην ίδια συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε ότι ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν είχε συμφωνήσει να κατατεθεί η πρόταση για πενταετές Grexit.

Παράλληλα, απέρριψε την κατηγορία ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και προέβαλε το επιχείρημα ότι τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος είχαν συμφωνηθεί ήδη από το 2010 μόνο που δεν είχαν υλοποιηθεί στη συνέχεια.

Επίσης, απέρρι��ε τους ισχυρισμούς ότι αυτά που ζητούνται από την Ελλάδα ξεπερνούν τις δυνατότητές της και παρέπεμψε στον «επιτυχή δρόμο» που έχουν διανύσει οι άλλες χώρες με μνημόνιο, αλλά και κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Αναφορικά με τις επανειλημμένες αρνητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη νέα συμφωνία ο Σόιμπλε δήλωσε προβληματισμένος.

Για λόγους «εντιμότητας» όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι έχει διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Το συμπέρασμα που εξήγαγε ο Σόιμπλε από την ελληνική κρίση είναι ότι επιβάλλεται η μεταφορά περισσότερων οικονομικών αρμοδιοτήτων από τα κράτη- μέλη στα όργανα της ΕΕ. Παράλληλα, όμως, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δύσκολα είναι εφικτό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top