Με την «βούλα» του EFSM : Στην Αθήνα τη Δευτέρα τα 7,16 δις ευρώ τη συμφωνίας

Περιμένει τα προαπαιτούμενα ο Ντομπρόσφσκις και θυμίζει την υπόσχεση για «κούρεμα»

Απόφαση και με την «βούλα» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM ) είναι πλέον, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του, η χορήγηση των 7,16 δις ευρώ τη Δευτέρα που έρχεται, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για χρηματοδότηση – γέφυρα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Με την βοήθεια των 7,16 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και τις δόσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καλύπτοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες της μέχρι την εφαρμογή του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία με την Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η υπόσχεση του 2012 για «όχι επίσημο κούρεμα» υφίσταται ακόμα.

Προηγουμένως σήμερα ο Ντομπρόφσκις είχε αναφερθεί σε «διπλή ζώνη προστασίας» για τις χώρες της Ευρωζώνης και τις εννέα χώρες εκτός της Ευρωζώνης, σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

«Εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ως ενέχυρα, οι χώρες θα προστατευθούν επίσης, επειδή το δάνειο θα δοθεί με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ανέφερε ακόμη ότι «εάν δεν αποπληρωθεί το δάνειο, υπάρχει και η δυνατότητα παρακράτησης από την Ελλάδα μελλοντικών πληρωμών της από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και με τον τρόπο αυτό να ανακτηθεί το δάνειο».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top