Γερμανική Βουλή: Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το ελληνικό πρόγραμμα

Μέρκελ: Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά ΟΛΗ η Ευρώπη

Με συντριπτική πλειοψηφία -439 υπέρ, 119 κατά και 40 αποχές επί 598 ψηφισάντων- υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από την γερμανική Βουλή η εισήγηση της κυβέρνησης για την εξουσιοδότηση, προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM.

Σε μία συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ και υπογράμμισε πως η χώρα της πηγαίνει καλά «όταν πηγαίνει καλά όλη η Ευρώπη».

Ωστόσο, τόσο η ίδια όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισαν το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τουλάχιστον όχι εντός της ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σημείωσε ότι «κάθε συζήτηση για Grexit πρέπει να ανήκει στο παρελθόν» και υπογράμμισε ότι η Γερμανία αποφασίζει για τρίτη φορά βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία όμως «χρειάζεται να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Παράλληλα, υπογράμμισε με νόημα πως «η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί συνταξιούχους να ζητιανεύουν, συσσίτια και παιδιά να πεινούν».