Μέρκελ: «Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα μια ��υκαιρία, αλλιώς θα έχει χάος και βία»

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει να παίζεται τέτοιο δράμα»

​Με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν οι βουλευτές της γερμανικής Βουλής, τη Γερμανίδα καγκελάριο στο βήμα, όπου αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα και ζήτησε την επικύρωση της ελληνικής συμφωνίας.

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει να παίζεται τέτοιο δράμα όπως συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας. Η νέα ελληνική κυβέρνηση συνάντησε άλλες 18 κυβερνήσεις στο Eurogroup. Υπήρξαν αντίθετες απόψεις, αλλά είχαμε ένα κοινό στόχο και κοινές προσπάθειες. Πιστέψαμε και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ», είπε η Α. Μέρκελ και συνέχισε:

«Το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο της ενότητας. Το ευρώ βρίσκεται πάνω από κόμματα και από σύνορα. Είμαστε κοινότητα δικαίου και ευθύνης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να έχει απέναντί της μια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά ήταν εκείνη που διέκοψε μονομερώς τις συζητήσεις. Αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα. Το δεύτερο πρόγραμμα τελείωσε και έτσι αφαιρέθηκε η βάση για να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια».

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, η κα Μέρκελ σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα και το 61% των Ελλήνων είπε ''όχι''. Το αποτέλεσμα αυτό δημιούργησε συντρίμμια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Τι μπορούσαμε να κάνουμε; Πρώτον, να διαμορφώσουμε και να ερμηνεύσουμε με άλλο τρόπο τις Συνθήκες και να φτιάξουμε μια διαφορετική Ένωση, αδιαφορώντας για το κατά πόσο οι Συνθήκες υπαγόρευαν ένα κούρεμα. Αυτό θα έβαζε τέλος στη συνθήκη δικαίου της Ευρώπης. Θα μπορούσαμε να τα παρατήσουμε και να μην προσπαθήσουμε. Η συνέπεια θα ήταν το χάος και η βία. Αυτό θα ήταν το τέλος της κοινότητας ευθύνης και της κοινής υπευθυνότητας στην Ευρώπη. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο».

Σχολιάζοντας επίσης τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε:

«Προχωρήσαμε σε συμφωνία για το καλό της Ελλάδας και της Γερμανίας και για να ενδυναμώσουμε την Ευρωζώνη. Η Ευρώπη θα αναδειχθεί πιο δυνατή από αυτή την κρίση. Η Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρή όσο όλοι κάνουμε το σωστό πράγμα. Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα μια ευκαιρία, το λέω σε όσους δεν είναι σίγουροι για τη συμφωνία. Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή συμφωνία, η εναλλακτική λύση θα ήταν χάος. Ζητάω από την Bundestag να ψηφίσει υπέρ αυτής της συμφωνίας, είναι ο καλύτερος δρόμος».

Η κα Μέρκελ ευχαρίστησε ακόμα τον Β. Σόιμπλε για την αντοχή του, ενώ επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν επιτρέπει τη διαγραφή χρέους εντός του ευρώ.

«Η συμφωνία είναι σκληρή για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να περάσει κάποιες δύσκολες μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι δύσκολη και για την Ευρώπη, καθώς έχουμε να κάνουμε με την αλληλεγγύη», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία τέλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, κατηγορώντας την για ανευθυνότητα.

«Τους τελευταίους έξι μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε καθόλου υπευθυνότητα για ��ους Έλληνες πολίτες που υπέφεραν. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σε δρόμους ανάπτυξης, αλλά τους τελευταίους μήνες, δυστυχώς, επιστρέφει στην ύφεση. Το προσωρινό Grexit δεν έγινε δεκτό από την Ελλάδα, ούτε από άλλα μέλη της Ευρωζώνης. Δεν θα επιτρέπαμε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, καθώς τούτο θα ήταν το τέλος της αλληλεγγύης. Ο Τσίπρας είπε πως θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και θα σταματήσει τη λιτότητα. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνυπάρξουν», είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top