Γιατί δεν διαγράφει ο Τσίπρας τους διαφωνούντες

Το ενδεχόμενο των εκλογών και τα νέα «τεστ» στη Βουλή

Το ερώτημα γιατί δεν διαγράφει ο Αλέξης Τσίπρας τους έμπρακτα διαφωνούντες με την πολιτική του βουλευτές, καθώς δεν ψήφισαν παρά την έκκλησή του για τον κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης, πλανάται από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Είναι γεγονός ότι σε όλες τις άλλες κυβερνήσεις θα εκδιδόταν μία τυπική ανακοίνωση του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές δεν ανήκουν πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Το ένα ζήτημα αφορά την «δεδηλωμένη», αλλά σχεδόν όλοι τους έχουν διακηρύξει ότι σε μία ψήφο εμπιστοσύνης ή σε μία πρόταση δυσπιστίας, θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μία λογική εξήγηση είναι, όπως ανέφερε και η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα ότι με τις εκλογές να είναι πολύ πιθανό ενδεχόμενο για το φθιν��πωρο, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ διασπασμένο σε αυτές και θέλει να τους συμπεριλάβει στις λίστες (καθώς οι εκλογές θα διεξαχθούν χωρίς σταυρό προτίμησης για τους υποψήφιους βουλευτές). Παράλληλα, , ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να έχει προκαλέσει ο ίδιος την ίδρυση ενός αντιπάλου κόμματος στον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Και μπορεί οι καλές προσωπικές σχέσεις να λειτουργούν ως δίαυλος επικοινωνίας, αλλά η εξέλιξη των σχέσεων ΝΔ-ΑΝΕΛ δείχνει ότι εύκολα οι ιδεολογικοί δεσμοί και η συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα γίνονται άσβεστο μίσος.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα καταφέρει στην πράξη ο κ. Τσίπρας, καθώς λίγο πιο αργά ή λίγο πιο σύντομα (όχι πολύ αργότερα όμως) θα βρεθεί και πάλι στο ίδιο σημείο, με τους διαφωνούντες να καταψηφίζουν και τότε κάποια κρίσιμη συμφωνία με τους εταίρους.

Ερώτημα βέβαια είναι και το εάν όντως μπορεί η κυβέρνηση να προσφύγει τόσο γρήγορα στην λαϊκή ετυμηγορία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και να γίνουν εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει ενώπιον της κρίσιμες «εφαρμοστικές» ψηφοφορίες σε λίγες ημέρες στη Βουλή, για το ασφαλιστικό, την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικο��ομίας (που επηρεάζει την διαχείριση των τραπεζών) αλλά και τη επιβάρυνση των αγροτών (που μπορεί να προκαλέσει νέες διαφοροποιήσεις). Οπότε τα διλήμματα θα αναμένεται επαναληφθούν, ίσως και πιο έντονα, σε 6 μόλις ημέρες…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top