Εκλογές τον Σεπτέμβριο βλέπει ο Ν. Βούτσης

«Αν δεν είναι τον Σεπτέμβριο θα είναι τον Οκτώβριο»

​«Οι εκλογές είναι πολύ πιθανόν να γίνουν το Σεπτέμβρη ή και τον Οκτώβρη, αναλόγως των εξελίξεων», δήλωσε την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, μετά και από την βαριά ήττα που υπέστη ο Αλέξης Τσίπρας χθες στη Βουλή, όπου 39 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο που σημάνει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο μνημόνιο.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης, αυτό θα είναι αποτέλεσμα συνολικής ενόρασης ως προς τις εξελίξεις, ενώ σημείωσε ότι «εισήλθαμε σε μια νέα περίοδο, στην οποία πιθανόν να υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες».

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της ελάχιστης κανονικότητας, στην οικονομία, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν και προβλήματα πολιτικής ηθικής.

«Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία, με την οποία διαφωνούμε όπως και ο ίδιος, στην ουσία της. Αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία, να τα θέσουμε σε εφαρμογή. Δεν πρόκειται να αποδράσουμε. Εκτός εάν η κοινωνία και η Βουλή μας πουν ότι “δε μπορείτε να συνεχίσετε”», είπε.

Μάλιστα τόνισε ότι ακόμα κι αν υπάρξουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εντολή για να εφαρμοστεί το πρόγραμμά του, μέρος του οποίου αποτελούν και οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία.

«Προφανώς θα είναι ένα πρόγραμμα που θα διαθέτει αντισώματα στα ζητήματα των άδικων συνεπειών όπως στους αγρότες καθώς και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Στόχος μας είναι να υπάρξουν αντίμετρα αλλά και το αντιστάθμισμα των συνεπειών της συμφωνίας, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και προγραμματικές παρεμβάσεις», εξήγησε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «παράλληλα, θα έχουμε το πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των επενδύσεων, όπως βεβαίως και το πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, των φοροαπαλλαγών των ολιγαρχών. Όλο το πεδίο παραμένει ανοικτό. Εάν εμείς θα το εγκατα��είψουμε εκουσίως, κάτω από το βάρος μίας επώδυνης συμφωνίας ή θα επιλέξουμε με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη συλλογικότητά μας να το υπηρετήσουμε είναι κάτι που θα κριθεί και κρίνεται κάθε ημέρα. Χθες το βράδυ κρίθηκε οριακά».

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ακόμα ότι ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σημείωσε δε ότι το όριο αυτό θα ισχύσει και γ��α το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων την επόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τότε. Το κόμμα μας, μέσα από τις συλλογικές και καταστατικές διαδικασίες, καθώς και τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των βουλευτών, θα δώσει τη δυνατότητα βελτιώσεων. Πιθανόν να γίνει δυσχερέστερη η τάση όσων είναι ή δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο, στηρίζοντας την ευθύνη που πήραν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σας επισημαίνω, πως δεν πήγαν μόνοι τους στις Βρυξέλλες. Τους στείλαμε, με απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η όποια συζήτηση δεν ξεκινάει από το μηδέν. Αυτό πρέπει όλοι να το λάβουν υπόψη τους. Διότι ότι λέμε και κάνουμε έχει τις συνέπειες του», είπε.

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν αισθάνεται μνημονιακός, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε:

«Ούτε κατά διάνοια δεν αισθάνομαι πως έγινα μνημονιακός. Αισθάνομαι πολύ δύσκολα. Αισθανόμουν όμως και πολύ δύσκολα όταν μπήκα σε ένα υπουργείο, που δε μπορούσαμε να αλλάξουμε τίποτα. Σιγά, σιγά κάναμε μερικά βήματα. Έχουμε υπερβεί τα όρια μας, εδώ και πολύ καιρό και σε πολλές κατευθύνσεις» και περιγράφοντας τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε τελικά συμφωνία είπε:

«Υπάρχουν δύο Ελλάδες. Μία που έχει τα 240 δισ. στο εξωτερικό και που τα περισσότερα είχαν φύγει στην Ελβετία και αλλού, στη διάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτή η Ελλάδα όχι απλώς θα αγόραζε, αλλά θα καθυπότασσε και θα φτωχοποιούσε περαιτέρω την υπόλοιπη Ελλάδα και τις λαϊκές τάξεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top