Τσίπρας: «Να είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο!»

Πιθανή η παραίτηση της κυβέρνησης αν υπάρξουν μεγάλες απώλειες στην ψηφοφορία

Τσίπρας: «Να είμαστε σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο!»
Δραματική προειδοποίηση προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας, έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις συνέπειες που θα έχουν τυχόν μεγάλες απώλειες στην σημερινή ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με τους εταίρους στη Βουλή.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του ζήτησε να βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο, αν και το τηλεφώνημα διαψεύδεται από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Προηγουμένως, «ψήφο εμπιστοσύνης» χαρακτήρισε την ψηφοφορία ο κ. Τσίπρας σε συνομιλία του με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ προειδοποίηση για ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης απηύθυνε και στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση (και με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζουν ότι στην πολιτική κάποια πράγματα γίνονται αλλά δεν λέγονται), αν υπάρξουν μεγάλες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, θεωρείται πολύ πιθανό ο κ. Τσίπρας να σκεφτεί ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης. Τυπικά, ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος σε κάτι τέτοιο, καθώς αν ψηφιστεί χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης το νομοσχέδιο της συμφωνίας, δεν υπάρχει ζήτημα.

Το ερώτημα όμως που δεν μπορεί να απαντηθεί ακόμα είναι αν ο κ. Τσίπρας θα αντιδράσει σε αυτή την περίπτωση για λόγους ουσίας και σε ποια κατεύθυνση. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, από τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικού σκοπού (με επικεφαλής ίσως ανώτατο δικαστικό) ή και ανασχηματισμό της ήδη υπάρχουσας, με την συμμετοχή ή στήριξη άλλων κομμάτων, ενώ θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εκλογών (αν και δεν συγκεντρώνει αξιόλογες πιθανότητες για ευνόητους λόγους). Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός "δεν μπλοφάρει" και από την ψηφοφορία θα εξαρτηθούν πολλά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top