Η Γερμανία τον… χαβά της: Επιμένει ο Σόιμπλε ότι τα IOU είναι μία λύση για την Ελλάδα!

Και σφοδρή κριτική στη συνέντευξη Τσίπρα από τον υφυπουργό Οικονομικών Σπαν

Επιμένει ο Σόιμπλε ότι τα IOUs ("υποσχετική εξόφλησης χρεών") είναι μια εναλλακτική για το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του!

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε τα IOUs για την χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα, υπενθύμισε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Γιέγκερ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν συνιστούν "μίνι-Grexit", αλλά ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπ��ς στην Καλιφόρνια.

"Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση αποπληρωμής στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου και συνεχίζει να έχει καθυστέρηση αποπληρωμών στο ΔΝΤ. Πρώτα πρέπει να πληρώσει το ΔΝΤ διότι είναι ο πρωταρχικός δανειστής. Το ερώτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ρευστότητα για αυτές τις πληρωμές. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις, π.χ. η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για τις εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής ώστε να ελευθερώσει πόρους για τις εξωτερικές υποχρεώσεις. Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ρευστότητα και οι συζητήσεις τρέχουν σήμερα στο Eurogroup. Δεν θέλω να τις προκαταλάβω και η δική μας πρόθεση είναι να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα", δήλωσε ο κ. Γιέγκερ.

Την ίδια στιγμή δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα άσκησε ο υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ARD. «Η κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού για την προκαταρκτική συμφωνία διάσωσης δεν βοηθάει την κατάσταση» δήλωσε σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ.

«Δεν πρόκειται απλά για εξοικονόμηση χρημάτων. Πρόκειται για την ανάγκη μίας χώρας να αποκτήσει μία ιδέα για το πώς μπορεί να αναπτύξει την οικονομία της, ν�� γίνει επιτυχημένη, να αλλάξει τις δομές της και να κερδίσει την εμπιστοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Spahn.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Α. Τσίπρα ότι οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι παράλογες, ο Γερμανός υφυπουργός τόνισε ότι «όταν κάποιος λέει ότι στην ουσία δεν υποστηρίζει τις ίδιες του τις πράξεις, η κατάσταση είναι δύσκολη. Δεν χτίζεται έτσι η εμπιστοσύνη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top