Γ. Βαρουφάκης: «Με τη συμφωνία επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων»

«Βρισκόμαστε υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία»

Γ. Βαρουφάκης: «Με τη συμφωνία επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων»

​Λάβρος κατά της συμφωνίας που έφεραν από τις Βρυξέλλες ο Α. Τσίπρας και ο Ε. Τσακαλώτος ήταν σήμερα κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

«Σήμερα, με το πακέτο που καλούμαστε να εγκρίνουμε, επιβάλλεται η λογική των δύο μνημονίων, χωρίς καν χρηματοδότηση, απλώς και μόνο με μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης», είπε ο πρώην υπουργός, κάνοντας παράλληλα λόγο για σημαντική απειλή να μην υπάρξει τελικά συμφωνία με τον ESM, μιας και ο μηχανισμός απαιτεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως το ΔΝΤ κάνει λόγο για βιωσιμότητα του χρέους.

«Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, ή μάλλον μας επιβάλλεται ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Σήμερα επιβάλλεται η ίδια λογική χωρίς χρηματοδότηση», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Υπάρχουν διαφορές του νομοσχεδίου από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Θα αρκέσουν αυτές οι υποχωρήσεις ώστε στο Eurogroup να γίνουν δεκτά αυτά που ψηφίζονται; Αυτή η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη; Μπορούμε να φανταστούμε πιθανότητα βιωσιμότητας; Αυτό το 6 δισ. πλεόνασμα μου δείχνει απώλεια ΑΕΠ 22% τα επόμενα τρία χρόνια».

Αναφερόμενος στο ταμείο εγγυοδοσίας το οποίο παραλίγο να τινάξει στον αέρα της Σύνοδο Κορυφής, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι «το ταμείο εγγυοδοσίας μετατρέπεται σε ταμείο εκποίησης», σημειώνοντας ότι «δεν θα μείνει τίποτα για την ανάπτυξη. Τα ποσά που αναφέρονται για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους. Υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε υπό την απειλή να μην υπάρξει συμφωνία, ήδη το ΔΝΤ δεν θέλει να συμμετάσχει την ώρα που ο ESM την απαιτεί».

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι μία νέα συνθήκη των Βερσαλλιών», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ αποκάλυψε ότι στις 20 Φεβρουαρίου ο ίδιος μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο έφτιαξαν μαζί με την γερμανική καγκελαρία το πρόγραμμα – γέφυρα για να βγάλουν εκτός τον Δρ. Σόιμπλε, όμως το ΔΝΤ τον επανέφερε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top