«Δύσκολη η συμφωνία» παραδέχεται η κυβέρνηση αλλά «κράτησε την χώρα στο ευρώ»

«Πρέπει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση να συνεχίσουν να δίνουν μάχες» υποστηρίζει

«Δύσκολη η συμφωνία» παραδέχεται η κυβέρνηση αλλά «κράτησε την ��ώρα στο ευρώ», ενώ επισημαίνει παράλληλα σε non paper ότι οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου ήταν σκληρές και αρκετές φορές έφθασαν πολύ κοντά στο σημείο να εκτροχιαστούν.

«Οι προτάσεις που αποδέχτηκε τελικώς η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολες και θέτουν σκληρά διλήμματα» παραδέχεται συγκεκριμένα η Κυβέρνηση, αλλά προσθέτει ότι «η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της, ενώ αποτρέπει το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, την κατάρρευση των τραπεζών και την εξαέρωση των καταθέσεων που απεργάζονταν αντιευρωπαϊκοί κύκλοι». Το σχέδιο αυτό υποστηρίζει ότι «είχαν προετοιμάσει και είχαν αρχίσει να υλοποιούν ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις».

Για την Κυβέρνηση η δύσκολη απόφαση με την οποία συμβιβάστηκε ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. «Απόφαση που κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας χωρίς, όμως, να έχει εκλείψει τελείως ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας. Η πορεία είναι μακρά και δύσκολη και είναι λάθος να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα καθώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις καιροφυλαχτούν» προειδοποιεί.

Στο non paper αναφέρεται ακόμα ότι πρέπει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση να συνεχίσουν να δίνουν μάχες, προκειμένου να αποκρούσουν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ασφυξίας, μέσω του οικονομικού πραξικοπήματος που επιχειρείται, ενώ γίνεται αναφορά στην παραδοχή Σόιμπλε ότι πρότεινε Grexit, όπως και στην σχετική ομολογία του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα, ενώ κινητοποίησε υπέρ της την παγκόσμια κοινή γνώμη. «Οι οπ��σθοδρομικές δυνάμεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναγυρίσουν την Ευρώπη στον 19ο αιώνα. Απαιτείται βαθύτερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση» υποστηρίζει.

Αναφέρει ��κόμα ότι αν κάποιος αξιολογήσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τα περισσότερα –άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο- είναι χρεοκοπημένα. «Αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, στην επόμενη οικονομική κρίση θα βιώσουμε άσχημες καταστάσεις, με περισσότερη οικονομική καταπίεση. Εκτός και αν οι λαοί εξεγερθούν» ισχυρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου!

Γίνεται μνεία ακόμα της πρόβλεψης για αναδιάρθρωση/αναμόρφωση του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, αλλά και του γεγονότος ότι ενώ οι Γερμανοί φαίνεται να κατανοούν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δεν αποδέχονται ένα «κλασικό» κούρεμα. Προσθέτει επίσης ότι το ΔΝΤ το τελευταίο διάστημα πιέζει για "κούρεμα" χρέους, είτε δημοσιοποιώντας την προηγού��ενη έκθεσή του, είτε, όπως σήμερα, με την επικαιροποιημένη έκθεσή του, που σαφώς έκανε λόγο για μη βιώσιμο χρέος, προτείνοντας στις ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών (!), σε όλα τα δάνεια που χορηγούν προς την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η συμφωνία προβλέπει και τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με το 50% από αυτά να προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών, ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (12,5 δισ. ευρώ) και χρέος (12,5 δισ. ευρώ).

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει επίσης ότι το νέο Ταμείο έρχεται να διασφαλίσει τις καταθέσεις (να μην χρειαστεί, δηλαδή, «κούρεμα» καταθέσεων) ενώ η ενεργοποίηση από την Βουλή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας γίνεται για να διασφαλιστεί, για πρώτη φορά με νόμο, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Τα έσοδα του νέου Ταμείου θα προέρχονται από τον ESM (θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ), ενώ θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και εξωτερικό). Ακόμα στο νέο Ταμείο θα ενταχθούν τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο, όπως επέμεναν οι δανειστές, λέει το Μαξίμου), θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει εποπτεία.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πουληθούν, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν όλα προς πώληση. «Κάποια, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο» παραδέχεται πάντως στο non paper.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top