Προβληματισμένος με την Ελλάδα ο Πάντοαν:«Δύσκολη η πορεία.Το αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται»

"Οι Έλληνες θα πρέπει να υπερψηφίσουν γρήγορα σημαντικά μέτρα στην βουλή"

Προβληματισμένος με την Ελλάδα ο Πάντοαν:«Δύσκολη η πορεία.Το αποτέλεσμα δεν προεξοφλείται»

​Επιφυλακτικός για το μέλλον της Ελλάδας, παρά την επίτευξη συμφωνίας, εμφανίστηκε ο ιταλός υπουργός οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, μιλώντας σήμερα στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».

«Είναι ακόμη μια δύσκολη πορεία και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προεξοφληθεί», είπε αρχικά ο κ.Πάντοαν, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο των δραματικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες .

«Ήταν σχεδόν όλοι αντίθετοι στο νέο πρόγραμμα. Στο τέλος μόνον εμείς, οι Γάλλοι και η μικρή Κύπρος ήμασταν υπέρ ενός συμβιβασμού. Αυτό, ίσως, δεν έγινε πλήρως αντιληπτό. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι αποτελεί διαπραγματευτική επιτυχία και της Ιταλίας το ότι πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε ο κ.Πάντοαν, εκφράζοντας την έκπληξη του για την ευρύτητα του μετώπου των χωρών που συμμερίστηκαν την γραμμή του Βερολίνου.

«Υπήρχε σίγουρα ένα ευρύ μέτωπο αντίθετο σε ένα νέο πρόγραμμα. Σήμερα δεν μπορούμε να πούμε ότι το πρόγραμμα αυτό υπάρχει, αλλά έχουμε την δέσμευση να ξεκινήσει διαπραγμάτευση εφόσον κάποιες προϋποθέσεις ικανοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, για το οποίο π��έπει να είμαστε ικανοποιημένοι» πρόσθεσε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανακτήσει μια οικονομία ικανή να πορευθεί αυτόνομα.
«Εκείνο που εγκρίθηκε είναι ένα πρόγραμμα χρήσιμο για την Ελλάδα. Στοχεύουμε, στο να ξαναστήσουμε τα πόδια του, το τραπεζικό σύστημα: αυτό είναι ένα βασικό σημείο για να τροφοδοτηθούν και πάλι οι επενδύσεις» πρόσθεσε ο κ.Πάντοαν, τονίζοντας την ανάγκη να ψηφιστούν πολύ γρήγορα τα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο.
«Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι ότι αποφύγαμε τα χειρότερα. Αλλά από σήμερα ξεκινά μια ιδιαίτερα περίπλοκη πορεία, με αποτέλεσμα που μπορεί κάθε άλλο παρά να προεξοφληθεί. Οι Ελληνες θα πρέπει να υπερψηφίσουν άμεσα σημαντικά μέτρα στην βουλή, στην συνέχεια θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση αυτή κάθε αυτή για ένα μνημόνιο κατανόησης (memorandum of undestanding) και θα πρέπει να ορισθεί και ο στόχος των μέτρων. Πρόκειται για πολύπλοκη διαδικασία, τεχνικά και πολιτικά» είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός, τονίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα δάνειο- γέφυρα ύψους 6 - 7 δισ. ευρώ.
Επίσης αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ έχει την απαραίτητη εντολή για να εγγυηθεί το επίπεδο ρευστότητας που ισχύει στην παρούσα φάση, αλλά η πολιτική εγγύηση για να ανοίξουν οι στρόφιγγες των τραπεζών ακόμη δεν υπάρχει. Πρέπει να περιμένουμε την έγκριση των πρώτων αυτών μέτρων» πρόσθεσε
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top