Βγάζει το καπέλο στον Τσίπρα ο Ολάντ: "Θαρραλέος ηγέτης ο Έλληνας πρωθυπουργός"

"Η Ελλάδα θα είχε ταπεινωθεί, αν την αφήναμε στην τύχη της"

​Γιορτή έχουν σήμερα στην Γαλλία (14 Ιουλίου, η ημέρα της Γαλλικής Επανάστασης), η σκέψη όμως πολλών είναι στην ελληνική συμφωνία, γι’αυτό και με το που είδαν οι δημοσιογράφοι τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, άρχισαν να τον ρωτούν επιμόνως για την Αθήνα.

«Η Γαλλία, με το ρόλο που έπαιξε, συνέβαλε ώστε να βγει νικήτρια η Ευρώπη. Συνέβαλε στο να αποκτήσει η Ελλάδα την απαραίτητη συμπαράσταση ώστε να παραμείνει στο ευρώ, αλλά και στο να φανεί η πλήρης χρησιμότητα της Γαλλίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Μια χρησιμότητα που οδηγεί σε μια πιο υψηλή ιδέα (για την Ευρώπη), με στόχο την οικοδόμηση ενός πολιτικού χώρου» είπε αρχικά ο κ.Ολάντ, επαναλαμβάνοντας ότι δική του επιθυμία ήταν και είναι η Ελλάδα να ορθοποδήσει, ώστε τα κεφάλαια που διατίθενται σε αυτή τη φιλική χώρα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλά και στην σταθερότητα της Ευρώπης.

Κληθείς να σχολιάσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από την Αθήνα, ο κ.Ολάντ εκτίμησε ότι αν «η Ελλάδα είχε βγει από την ευρωζώνη, θα είχε ταπεινωθεί, θα είχε εγκαταλειφθεί, απολυθεί και αφεθεί».

«Αυτό θα ήταν ταπείνωση. (...) Οι μεταρρυθμίσεις είναι σκληρές, γιατί δεν είχαν υλοποιηθεί στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός υπέφερε, εγώ θέλησα να γίνουν μεταρρυθμίσει�� που να φέρουν την ανάπτυξη.. Εγώ δεν δέχομαι το να ταπεινώνεται ένας λαός, κυρίως μέσα στην Ευρώπη, γιατί αυτό δεν είναι το ευρωπαϊκό όραμα. Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να είναι ενάντια στους λαούς. Δημιουργήθηκε ώστε κάθε χώρα να νιώθει πιο δυνατή και αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέλημα της Γαλλίας» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος υποστήριξε ότι τόσο η χρηματοδότηση των 85 δις ευρώ, όσο και το αναπτυξιακό πακέτο των 35 δις ευρώ φανερώνουν μια πρόσθετη αλληλεγγύη στην Ελλάδα.

Ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχτηκε ότι υπήρξαν στιγμές κρίσιμες, με την ιδέα μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Ένιωσα στους εταίρους μας, εξήγησε, ή τουλάχιστον σε ορισμένους, καθώς και στην κοινή γνώμη των λαών τους, την ύπαρξη της ιδέας (...) σας απολύουμε για μερικά χρόνια και τα ξαναβλέπουμε αργότερα. Ήταν μια στιγμή δοκιμασίας για την αλήθεια. Ηταν μια στιγμή που η Γερμανία και η κα Μέρκελ έθεταν ερωτήματα και θα έπρεπε να καθησυχαστούν, να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα ετίθεντο προϋποθέσεις και ότι η Γερμανία θα πρέπει να δώσει το παρόν στο ραντεβού για την Ευρώπη. Τελικά η κα Μέρκελ το κατάλαβε πολύ καλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ολάντ.

Στο ερώτημα, τι τον κάνει σήμερα να εμπιστεύεται τον κ.Τσίπρα και να πιστεύει, ότι οι Έλληνες θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές, ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε πως «Αυτή τη φορά οι Έλληνες υπέβαλαν οι ίδιοι τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο Α.Τσίπρας είχε εξασφαλίσει την ψήφο (της Βουλής) πριν έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα επανέλθει στη Βουλή σήμερα και αύριο και θα εθνικά μας κοινοβούλια επίσης θα εγκρίνουν, ώστε να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στις προσπάθειες που έκανε για να επιτευχθεί συμφωνία, ο κ.Ολάντ είπε: «Ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στις 6,00 το πρωί έδωσε τη μάχη, ώστε το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εγγύηση των πιστωτών να είναι στην Ελλάδα (και όχι στο Λουξεμβούργο) γι αυτό και τον υποστήριξα. Τελικά έδωσε τη συμφωνία του, διακινδυνεύοντας να χάσει μέρος των υποστηρικτών του. Διότι τελικά εκείνο που χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, ο οποίος σαφώς έχει εκλεγεί με ένα... άλφα πρόγραμμα, όταν φθάσει μια στιγμή, όπου ξεπερνιέται ο ίδιος, βάζει πάνω απ' όλα την πατρίδα (και όχι το πρ��γραμμα) και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας» .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top