CNBC: ΑΥΤΕΣ είναι οι ημερομηνίες κλειδιά για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία

Θα κρίνουν αν θα δοθεί ή όχι το δάνειο από τον ESM

CNBC: ΑΥΤΕΣ είναι οι ημερομηνίες κλειδιά για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία

​Στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ανοίξει ο δρόμος για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, όμως όπως αναφέρει το CNBC αυτό είναι ακόμα μακριά.

Μάλιστα καταγράφει λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο τρίτο μνημόνιο έως και τον Μάρτιο του 2016.

Δευτέρα, 13 Ιουλίου: Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης συζήτησαν για τις επιλογές της χρηματοδότησης-γέφυρας προς την Ελλάδα, ώστε να βοηθηθεί να τονώσει τα οικονομικά της βραχυπρόθεσμα.

Τετάρτη, 15 Ιουλίου: Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι δανειστές, ώστε να λάβει η κυβέρνηση την επείγουσα χρηματοδότηση, όπως είναι η αύξηση του ΦΠΑ, οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και η περικοπή των δαπανών.

Επίσης την ίδια μέρα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους και μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες, ώστε να περάσουν τα πακέτα διάσωσης από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών – μελών της ευρωζώνης.

Πέμπτη, 16 Ιουλίου: Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει, όπως είναι προγραμματισμένο, με εστιασμένη την προσοχή της στον ELA. Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους Φρέντερικ Ντουκροζέτ, οικονομολόγου της Credit Agricole, μία επιλογή θα μπορούσε να είναι για την ΕΚΤ να εγκρίνει τη σταδιακή αύξηση του ELA, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Δευτέρα, 20 Ιουλίου: Κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα, αφού θα πρέπει να πληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβάλει προτάσεις που θα αποτελέσουν τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και να ζητήσει επίσημα την τεχνική βοήθεια από τους δανειστές της.

Τετάρτη, 22 Ιουλίου: Μέχρι αυτή την ημερομηνία, η κυβέρνηση πρέπει να έχει ξεκινήσει να αναμορφώσει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας, με το να εισάγει νέες διαδικασίες που θα επιταχύνουν την απονομή δικαιοσύνης και κατά συνέπεια θα μειώσουν και τα κόστη.

Θα πρέπει επίσης, να υιοθετήσει την κοινοτική οδηγία για τις τράπεζες BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) που προβλέπει τη στήριξη και εξυγίανση των χρεοκοπημένων τραπεζών μέσω της διαδικασίας εκκαθάρισης.

Αυγουστος 2015: Η χώρα θα χρειαστεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου έξτρα χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. ευρώ.

Φθινόπωρο 2015: Οι επιθεωρητές της ΕΚΤ θα προβούν σε λεπτομερή αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης μετά το καλοκαίρι.

Οκτώβριος 2015: Οι δανειστές της Ελλάδας θα απαιτήσουν από αυτή να έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό μέχρι το τέλος του μήνα.

Μάρτιος 2016: Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα λήγει με βάση το Μνημόνιο 2 και η χώρα θα πρέπει να ξανακάνει αίτηση για περαιτέρω στήριξη από το Ταμείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top