��ιούνκερ: «Μίλησα με την ελληνική αντιπολίτευση και με διαβεβαίωσαν ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα»

«Ο Τσίπρας τα δέχθηκε όλα»

​Αποκαλύψεις έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF τόνισε ότι είχε μιλήσει με την ελληνική αντιπολίτευση, η οποία και τον διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμφωνία θα περάσουν από τη Βουλή.

Σαν να μην έφτανε αυτό, υποστήριξε ακόμα ότι αυτός ήταν που απέτρεψε το Grexit, παρά το γεγονός ότι την Κυριακή δεν άντεξε τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πήγε να πάρει έναν υπνάκο, αλλά και ότι ο Α. Τσίπρας δέχτηκε όλα όσα του ζήτησαν μετ’ επιτάσεως οι Ευρωπαίοι.

«Πρέπει ψύχραιμα να διαπιστώσω ότι ο κ. Τσίπρας, τον οποίο είχα προειδοποιήσει πριν από το δημοψήφισμα, δεν επιβλήθηκε. Είχα πει πριν από το δημοψήφισμα ότι η ελληνική διαπραγματευτική θέση δεν θα βελτιωθεί, αλλά θα γίνει πιο δύσκολη - και έγινε. Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχθηκε τα πάντα, όλα όσα τους είχαμε προτείνει πριν από εβδομάδες, πριν από το δημοψήφισμα. Δεν βελτίωσε την κατάσταση των Ελλήνων, αλλά η συνολική συμφωνία είναι θετική, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», είπε.

Ο κ. Γιούνκερ έκανε επίσης λόγο για «αδυναμία κατανόησης» και «παρεξήγηση» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και κυρίως τη Γερμανία και όπως είπε «η γερμανική κυβέρνηση κινήθηκε με μέτρο προς τις ελληνικές ευαισθησίες και η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε πολύ έντονα και γρήγορα, μετά το δημοψήφισμα, προς τα απαιτούμ��να τα οποία ηγέρθησαν από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα περάσει τελικά από το ελληνικό κοινοβούλιο, όπως τον διαβεβαίωσε και η αντιπολίτευση.

«Ελπίζω αυτό να ήταν μια παροδική κακή στιγμή στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη. Είμαι ανακουφισμένος που βρήκαμε μια συμφωνία και ευτυχής που η Ελλάδα, παρότι οι Έλληνες ψήφισαν εναντίον των προτάσεων που υπέβαλα, κινήθηκε προς το μέρος μας. Θα έπρεπε να κοιτάξουμε προς το μέλλον, όπου η Ελλ��δα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί και η ευρωπαϊκή πλευρά θα κάνει αυτά που ζητά η Ελλάδα και αυτό θα είναι καλό και για τις δύο πλευρές», είπε.

Εξέφρασε ακόμα τη χαρά του που απο��εύχθηκε το Grexit, το οποίο, όπως είπε θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες, αν και όπως είπε ο ίδιος ήθελε να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό σαν επιλογή στο τραπέζι.

«Ήταν δυνατό να καταλήγαμε σε αυτή την απόφαση, αλλά προσπάθησα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να το εμποδίσω», είπε και πρόσθεσε: «ποτέ δεν αναμιγνύομαι στην διαπραγματευτική στρατηγική των κυβερνήσεων. Υπήρχαν διάφορες επιλογές στο τραπέζι, αλλά το θέμα ήταν, είναι και θα είναι πάντα οι συνθήκες ζωής των απλών Ελλήνων».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top