Βερολίνο: Μέρκελ και Γκάμπριελ γνώριζαν το σχέδιο προσωρινού Grexit του Σόιμπλε

Παραδοχές αλλά και «καρφιά» για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

Βερολίνο:  Μέρκελ και  Γκάμπριελ γνώριζαν  το σχέδιο προσωρινού Grexit του Σόιμπλε
Σε γνώση της καγκελαρίου Μέρκελ ήταν το σχέδιο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινό Grexit δήλωσε η εκπρόσωπός του Φον Τισενχάουζεν, ενώ και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκαρ Γκάμπριελ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, Τάνια Αλεμάνι, γνώριζε για το έγγραφο, αν και διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε συνεννόηση με το υπουργείο του ότι η πρωτοβουλία αυτή θα τεθεί στο Eurogroup.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι το έγγραφο αφορούσε μόνο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και μόνο υπό την προϋπ��θεση ότι θα συμφωνούσε η Αθήνα.

«Η Καγκελάριος και η κυβέρνηση από το 2010 εργάζονταν πάντα με στόχο να καταστεί δυνατή η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να γίνει εφικτός ο δρόμος προς την βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε Ζάιμπερτ.

Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε το χαρακτήρισε «έγγραφο εργασίας» σαν αυτά που συνηθίζεται να ανταλλάσσονται σε μία διαπραγμάτευση και το οποίο χθες κατατέθηκε και στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Δεν επρόκειτο για έγγραφο διαπραγμάτευσης, για αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε η υποχρέωση για ενημέρωση της Βουλής εκ των προτέρων» υποστήριξε η Φον Τισενχάουζεν.

Όπως πρόσθεσε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε στενό και συνεχή συντονισμό με την Καγκελάριο και τον Αντικαγκελάριο και στις Βρυξέλλες ενήργησε με βάση την κοινή θέσης της κυβέρνησης.

Η εκπρόσωπος του Γκάμπριελ διευκρίνισε ότι ο Αντικαγκελάριος βρισκόταν σε στενή συνεργασία με την Μέρκελ, τον Σόιμπλε, όπως επίσης με τον Σουλτς και άλλους σοσιαλδημοκράτες, αλλά «υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα», ενώ επισήμανε ότι δεν συμμερίζεται την πρωτοβουλία να τεθεί θέμα για προσωρινό grexit.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top