Σοκαριστικές αποκαλύψεις από τον Γιάννη Βαρουφάκη

«Δεν θα μου φανεί παράξενο αν παραιτηθεί ο Τσίπρας... Σκεφτόμουν από την πρώτη στιγμή το Grexit»

​Έφυγε από υπουργός Οικονομικών ο Γ. Βαρουφάκης και άρχισε τις αποκαλύψεις. Έτσι σε συνέντευξή του στο Newstateman, ο πρώην υπουργός παραδέχεται ότι σκεφτόταν από την αρχή το Grexit και μάλιστα υπήρχε και ομάδα 4 – 5 ατόμων που εξέταζε το ενδεχόμενο αυτό.

Πρό��θεσε μάλιστα ότι ο ίδιος είχε εισηγηθεί να εκδώσει η χώρα παράλληλο νόμισμα (IOU), αλλά και να κουρευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ αν οι δανειστές έκλειναν τις τράπεζες, όμως μειοψήφησε, καθώς υπέρ της πρότασής του τάχθηκαν μόνο 2 από τους έξι που συμμετείχαν στη σύσκεψη κι έτσι επιβλήθηκαν τα capital controls.

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως οι δανειστές από την αρχή του είχαν ξεκαθαρίσει ότι είτε θα δεχθεί τη συμφωνία, είτε η συμφωνία είναι νεκρή, προσθέτοντας ότι ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίαζε τα στοιχεία που της ζητούνταν και ανέπτυσσε τα σχέδιά της π.χ για τον ΦΠΑ, εκείνοι τα απέρριπταν χωρίς να δίνουν εναλλακτική πρόταση.

«Στη συνέχεια, πριν προλάβουμε να συμφωνήσουμε μαζί τους για τον ΦΠΑ, θα άλλαζαν θέμα και θα πήγαιναν στις αποκρατικοποιήσεις», είπε.

Στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει στην τρόικα να συμφωνήσουν σε τρεις – τέσσερις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες όλοι θα συμφωνούσαν και ως αντάλλαγμα θα υπήρχε χαλάρωση των περιορισμών από την ΕΚΤ.

Όπως είπε οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πήγαιναν στη Βουλή και παράλληλα θα συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, η απάντηση των θεσμών ήταν αρνητική, καθώς ήθελαν συνολική αξιολόγηση.

«Τίποτα δεν θα εφαρμοστεί αν τολμήσετε να εισάγετε νομοθεσία. Θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα αντιτίθεται στη διαδικασία της επίτευξης συμφωνίας», έλεγαν στον Γ. Βαρουφάκη, ��ύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Σε ερώτηση δε αν σκεφτόταν Grexit από την πρώτη ημέρα, ο πρώην υπουργός απάντησε:

«Ναι, οπωσδήποτε» και σε δεύτερη ερώτηση αν έγιναν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο αυτό είπε:

«Η απάντηση είναι ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα, ένα “πολεμικό συμβούλιο” εντός του υπουργείου, περίπου πέντε ατόμων που έκαναν το εξής: επεξεργαζόμασταν στη θεωρία όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν για να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο Grexit. Είναι ένα όμως να το κάνεις αυτό σε επίπεδο 4-5 ατόμων και τελείως διαφορετικό να προετοιμάζεις μια χώρα για αυτό το ενδεχόμενο. Για να προετοιμαστεί η χώρα έπρεπε να ληφθεί διοικητική απόφαση, και αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η άποψή μου ήταν ότι θα έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην ενεργοποιήσουμε την προετοιμασία για Grexit. Δεν ήθελα αυτό να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αλλά επίσης πίστευα πως τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε αυτή τη διαδικασία».

Όσον αφορά στις δύο επιλογές της Ελλάδας, το Grexit ή την έκδοση IOUs, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε:

«Δεν πίστευα ποτέ πως πρέπει να πάμε κατ' ευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν πως αν τολμούσαν να κλείσουν τις τράπεζές μας, κάτι που θεωρούσα επιθετική κίνηση απίστευτης ισχύος, θα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά χωρίς να περνάμε το σημείο χωρίς επιστροφή. Θα πρέπει να εκδώσουμε δικά μας IOUs, ή τουλάχιστον να ανακοινώσουμε ότι θα εκδώσουμε δική μας ρευστότητα σε ευρώ. Θα πρέπει να “κουρέψουμε” τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που κατέχει η ΕΚΤ ή να ανακοινώσουμε ότι θα το κάνουμε. Και θα πρέπει να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα με τα οποία νόμισα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας».

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο ίδιος προειδοποιούσε συνεχώς το υπουργικό συμβούλιο ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε τις ελληνικές τράπεζες για ένα μήνα, προκειμένου να σύρει την κυβέρνηση σε μια εξευτελιστική συμφωνία.

«Όταν συνέβη, η σύστασή μου για “ενεργητική” απάντηση, ας πούμε ότι καταψηφίστηκε», είπε και άφησε αιχμές για το γεγονός ότι δεν εισακούστηκε η πρότασή του.

«Από τα έξι άτομα ήμασταν μειοψηφία των δυο... όταν δεν έγινε πήρα τις εντολές μου να κλείσω τις τράπεζες ομόφωνα και προφορικά από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι στο οποίο εγώ ήμουν αντίθετος, όμως το έκανα διότι είμαι ομαδικός παίκτης, πιστεύω στην συλλογική ευθύνη. Και τότε έγινε το δημοψήφισμα και το δημοψήφισμα μας έδωσε μια απίστευτη ώθηση, μια που θα δικαιολογούσε αυτού του είδους την ενεργητική απάντηση έναντι της ΕΚΤ, όμως τότε το ίδιο βράδυ η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η βούληση του λαού, αυτό το ηχηρό “Όχι”, δεν θα πρέπει να είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει αυτή την ενεργητική προσέγγ��ση. Αντιθέτως θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις προς την άλλη πλευρά: η συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να αποδέχεται τον όρο ότι ό,τι και να συμβεί, ότι και αν κάνει η άλλη πλευρά, δεν θα απαντήσουμε με τρόπο που τους προκαλεί. Και ουσιαστικά αυτό σημαίνει υποχώρηση... σταματάς να διαπραγματεύεσαι», είπε.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, από την οποία αποκλείστηκε η Ελλάδα, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι «υπάρχει μια συνθήκη πως τα ανακοινωθέντα πρέπει να είναι ομόφωνα και ο πρόεδρος δεν μπορεί απλά να συγκαλεί συνεδρίαση της ευρωζώνης και να αποκλείει ένα κράτος μέλος. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε “είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το κάνω”. Έτσι ζήτησα νομική γνώμη. Δημιουργήθηκε κάποια αν��ταραχή. Για περίπου 5-10 λεπτά σταμάτησε η συνεδρίαση και στο τέλος κάποιος αξιωματούχος, κάποιος ειδήμον της νομικής μου μίλησε και είπε τα εξής λόγια: “Το Eurogroup δεν υφίσταται νομικά, δεν υπάρχει συνθήκη που να έχει συγκροτήσει σε σώμα αυτή την ομάδα”. Άρα έχουμε μια ανύπαρκτη ομάδα που έχει την μεγαλύτερη εξουσία να καθορίσει τις ζωές των ευρωπαίων. Δεν λογοδοτεί σε κανέναν, δεδομένου ότι δεν υφίσταται νομικά. Δεν τηρούνται πρακτικά και είναι εμπιστευτικό. Έτσι κανένας πολίτης δεν γνωρίζει τι λέγεται πίσω από κλειστές πόρτες... πρόκειται για αποφάσεις σχεδόν ζωής και θανάτου και κανένα μέλος δεν λογοδοτεί σε κανέναν».

Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε επίσης ότι το Eurogroup ελέγχεται παντελώς και πλήρως από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, ενώ σημείωσε πως υπήρχε μια μικρή διαφοροποίηση της Γαλλίας από τη γερμανική γραμμή.

Τέλος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και στο ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ο Γ. Βαρουφάκης είπε:

«Τίποτα δεν με σοκάρει αυτές τις μέρες –η ευρωζώνη μας είναι ένα πολύ αφιλόξενο μέρος για αξιοπρεπείς ανθρώπους. Ούτε θα με σόκαρε να συνέχιζε να αποδέχεται μια πολύ κακή συμφωνία. Διότι κατανοώ ότι αισθάνεται πως έχει υποχρέωση προς τον λαό που τον στηρίζει, να μην αφήσει τη χώρα να μετατραπεί σε failed state».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top