ΤΩΡΑ: Προς ολοκλήρωση η Σύνοδος Κορυφής!

Για "συμφωνία" έκανε λόγο ο Βέλγος πρωθυπουργός - Πρ. δημοσίευση: 7.18

ΤΩΡΑ: Προς ολοκλήρωση η Σύνοδος Κορυφής!
Ολοκληρώνεται όπως όλα δείχνουν η Σύνοδος Κορυφής, μετά από 15 ώρες διαβουλεύσεων και σκληρού μπρα ντε φερ.
Λίγο πριν τις 9 το πρωί αποχώρησαν η Λιθουανή Πρόεδρος και ο Σλοβένος πρωθυπουργός, λέγοντας ότι μένει μόλις ένα θέμα ανοικτό, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι αυτό του ταμείου δημόσιας περιουσίας.
Η Σύνοδος έκανε διάλειμμα λίγο μετά τις 9, πραγματοποιήθηκε και νεα (!) τετραμερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Τουσκ-Ολάντ, η πέμπτη στο πλαίσιο της Συνόδου, και συνεδριάζει τώρα εκ νέου.
Σύμφωνα με τον Βέλγο πρωθυπουργό Μισέλ Σαρλ, έχει υπάρξει συμφωνία και φτάνουμε στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, ενώ το ίδιο είπε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Ατελείωτες συζητήσεις όλο το βράδυ
Οι κρίσιμες συζητήσεις για την Ελλάδα συνεχίστηκα�� καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί στο μεσοδιάστημα και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τη Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Τουσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «απειλή» του Grexit έχει μπει στο συρτάρι, ενώ υπάρχει συμφωνία σε αρκετά μέτωπα με τους διεθνείς ηγέτες να έχουν σβήσει και γράψει τουλάχιστον 5 διαφορετικά προσχέδια.
Μέχρι το πρωί, απέμεναν δύο μεγάλα αγκάθια για να βγει ο «γκρίζος καπνός» από τις Βρυξέλλες:
- Η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε εταιρία υπό την διαχείριση των δανειστών, είτε στο Λουξεμβούργο, είτε εντός της χώρας, κάτι που συναντά την αντίδραση της κυβέρνησης.
- Τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με την κυβέρνηση να θέλει ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ωστόσο, φέρεται τελικά να επικράτησε η «γραμμή Μέρκελ» και το ΔΝΤ θα παραμείνει και στο τρίτο πρόγραμμα.
Εντατικές διαβουλεύσεις υπήρξαν και για το θέμα των «μονομερών» ενεργειών της κυβέρνησης (πχ. ΕΡΤ, 100 δόσεις, κλπ.), οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δισ. ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε αρκετές φορές τους Ευρωπαίους ηγέτες για το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι για να ανοίξει και πάλι η στρόφιγγα της ρευστότητας θα χρειαστεί ένα πολιτικό σήμα από εκείνους.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά το χρέος, η Ελλάδα δείχνει να ξεχνά οριστικά το θέμα της διαγραφής και θα αρκεστεί σε μία διατύπωση όπως τον Νοέμβριο 2012 από το Eurogroup.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top