Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής: «Τορπιλίζει» το κλίμα η Μέρκελ: «Όχι» σε συμφωνία με κάθε κόστος!

Ολάντ: «Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει λύση απόψε»-Πρώτη ανάρτηση: 16:21

Με έντα tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης, με βασικό αντικείμενο τις προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

«Η Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα μόλις άρχισε», έγραψε ο κ. Τουσκ, και ανέβασε μια φωτογραφία από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Μέρκελ: «Όχι σε συμφωνία με κάθε κόστος»

«Το πιο σημαντικό νόμισμα είναι η εμπιστοσύνη και έχει κλονιστεί. Θα είναι μια δύσκολη νύχτα με σκληρές διαπραγματεύσεις» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη για τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί πολύ τον τελευταίο καιρό και τόνισε ότι θα γίνουν συζητήσεις με τεντωμένα νεύρα, διαμηνύοντας πως δεν είναι διατεθειμένη να πει «ναι» σε «συμφωνία με κάθε κόστος».

«Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη» είπε η Μέρκελ, για να καταλήξει λέγοντας: «Σήμερα θα εξετάσουμε το αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα».

Ολάντ: «Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει λύση απόψε»

Αποφασ��σμένος να στηρίξει σήμερα την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής και να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύσης εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Φ. Ολάντ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Το διακύβευμα είναι να μάθουμε αν αύριο η Ελλάδα θα είναι στην ευρωζώνη, αλλά το διακύβευμα είναι επίσης και η Ευρώπη. Το θέμα δεν είναι μόνο αν θα ταχθούμε υπέρ της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ποιο είναι το αντικείμενο της συζήτησης. Δεν είναι μόνο τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και τα ευρωπαϊκά, όλα όσα έχουμε κοινά. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα, ούτως ώστε να υπάρξει μια λύση απόψε, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, εάν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις, να παραμείνει στην ευρωζώνη και θα επιτρέψει και στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει μόνιμο ή προσωρινό Grexit. Ή υπάρχει ή δεν υπάρχει. Στην περίπτωση αυτή όμως θα είχαμε μία οπισθοχώρηση και όχι πρόοδο σε ότι αφορά την Ευρώπη. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρούμε μαζί λύση. Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει προόδους και μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αναγκαίες και θα πρέπει να καταδείξει ότι μπορεί να τις αναλάβει άμεσα. Τότε, όλη η ευρωζώνη θα πρέπει να αποφανθεί θετικά ως προς τη στήριξη της Ελλάδας», είπε.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα πολεμήσω μέχρι τελευταία στιγμή να βρούμε λύση»

Λακωνικός, αλλά σαφής ως προς τις προθέσεις του ήταν και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος για μια ακόμη φορά τόνισε ότι η Κομισιόν θα κάνει τα πάντα για να βρεθεί λύση.

«Θα πολεμήσω μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για συμφωνία κι ελπίζω ότι θα την έχουμε», είπε.

Ρέντσι: «Μιλούμε για μια ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη και την Ελλάδα»

Σταθερός στη θέση του για την επίτευξη μιας λύσης τόσο για την Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, παρέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία που θα είναι επ' ωφελεία της Ελλάδας και επ' ωφελεία της Ευρώπης. Η κατάσταση έχει γίνει πολύπλοκη. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει αυτό που απαιτούν οι συνθήκες από εκείνη. Θα κάνουμε το παν επειδή θέλουμε μια συμφωνία με βάση την αφετηρία που υπάρχει στο τραπέζι. Η απόσταση έχει μικρύνει πάρα πολύ. Μιλούμε για μια ιστορική συμφωνία για την Ευρώπη. Για δύο βδομάδες μιλούμε μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα για τη Ευρώπη. Δείτε τι γίνεται στο Ιράν, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, την Λιβύη. Χρειαζόμαστε την Ευρώπη για να λυθούν τέτοια ζητήματα. Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία», είπε.

Μάρτιν Σουλτς: «Θα απαιτηθεί από όλους να φτάσουν σε εποικοδομητική λύση για όλους»

Την ανάγκη να υπάρξει σήμερα κάποιο συμπέρασμα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τονίζο��τας ότι αρχηγοί των κρατών δεν πρέπει να το αναβάλουν.

Όπως είπε, δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία, αλλά για το αν θα υπάρχει η Ευρώπη με τη συνεκτική μορφή που την ξέρουμε. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων και των αρχηγών των κρατών-μελών.

«Δεν είναι ένα τυχαίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν είναι μια τυχαία διαπραγμάτευση. Εδώ θα αποφασίσουν οι αρχηγοί των κρατών της Ευρωζώνης για το μέλλον της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό είναι μία ειδική μέρα όπου κρίνεται η ικανότητα όλων για να φτάσουμε σε εποικοδομητικές κοινές λύσεις» ανέφερε.

Μοσκοβισί: «Σημειώθηκε πρόοδος, παραμένουν ανοιχτά σημεία»

Για πρόοδο έκανε λόγο και ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα που θα πρέπει να κλείσουν.

«Σημειώσαμε πρόοδο σήμερα. Παραμένουν σημεία που θα πρέπει να καλυφθούν. Επαφίεται στους αρχηγούς πλέον. Η Ελλάδα θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να παραμείνει στην Ευρωζώνη αυτό είναι το διακύβευμα», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Νταισελμπλούμ: «Σημειώθηκε πρόοδος αλλά υπάρχουν μεγάλα θέματα ανοιχτά»

Στην ίδια γραμμή με τον Π. Μοσκοβισί κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Σημειώθηκε πρόοδος αλλά κάποια μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Τώρα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, οι οποίοι θα κληθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ραχόι (πρωθυπουργός Ισπανίας): «Το πιο σημαντικό είναι να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη»

Στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα φαίνεται να αλλάζει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, ο οποίος μέσω Twitter δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, αλλά και ότι πρέπει να ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

«Το πιο σημαντικό είναι να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και να αποδειχθεί ότι οι δεσμεύσεις και οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Εμείς πάμε να διατηρήσουμε μια στάση εποικοδομητική. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Είναι το καλύτερο για τον λαό της και για όλους μας», έγραψε.

Α. Στούμπ: «Σημειώθηκε πρόοδος»

Πρόοδος φαίνεται να καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπως άλλωστε αποκάλυψε και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Α. Στουμπ, ο οποίος με ένα tweet έδειξε και μια μικρή διαφοροποίηση στη σκληρή στάση που κρατούσε έως τώρα.

«Το Eurogroup τελείωσε. Σειρά παίρνει τώρα η Σύνοδος Κορυφής. Σημειώθηκε πρόοδος», έγραψε ο κ. Στουμπ.

Μ. Σεράρ (Πρωθυπουργός Σλοβενίας): «Θέλουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη»

«Η Σλοβενία θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, όμως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρορ Σέραρ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα καταφέρουν να ανακτήσουν τη χαμένη εμπιστοσύνη.

Μουσκάτ (πρωθυπουργός Μάλτας): «Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην Ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία»

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία, τάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζ. Μούσκατ.

«Το γεγονός ότι δεν συνεκλήθη η πλήρης Σύνοδος Κορυφής δείχνει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην Ευρωζώνη, αλλά όχι πάση θυσία. Δεν υπάρχει ομοφωνία. Η πρόταση των θεσμών δεν ισχύει. Ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία αλλά δεν μπορούμε να το προεξοφλήσουμε», είπε ο κ. Μούσκατ και πρόσθεσε:

«Η Σύνοδος Κορυφής δείχνει ότι υφίσταται θέληση να διανύσουμε αυτό το επιπλέον έξτρα μίλι. Νομίζω ότι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που ήταν επαρκές πριν 10 μέρες, ίσως να μην αρκεί σήμερα γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί πολύ».

Σ. Μπετέλ (πρωθυπουργός Λουξεμβούργου): «Στόχος να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη»

«Στόχος είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν όροι», τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμη προβλήματα εμπιστοσύνης. Θέλω να ελπίζω ότι σήμερα κάτι θα προκύψει».

Ρούτε (πρωθυπουργός Ολλανδίας): «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το Grexit θα είναι γεγονός»

«Οι ελληνικές προτάσεις συζητήθηκαν για 9 ώρες στο Eurogroup καθώς και σήμερα, αυτό συνεχίζεται ακόμη, δεν ��α το σχολιάσω αυτό. Ο δρόμος για βοήθεια είναι ανοιχτός, όταν οι Έλληνες είναι έτοιμοι να λάβουν μέτρα, ώστε η ελληνικ�� οικονομία να μπορεί αναπτυχθεί από μόνη της», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε και πρόσθεσε:

«Εάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στο πρόγραμμα του ESM, τότε το Grexit θα είναι ένα γεγονός από μόνο του. Σήμερα θα δούμε εάν οι Έλληνες μπορούν να πείσουν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ως αντάλλαγμα για υποστήριξη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ως χώρα, ανεξάρτητα από τη βοήθεια, θα μπορούσες να είχες λάβει από μόνος σου όλα αυτά τα μέτρα, εάν θεωρούσες ότι είναι σημαντικά».

Κένι (πρωθυπουργός Ιρλανδίας): «Οι Έλληνες να αρχίσουν από τη Δευτέρα να νομοθετούν»

«Οι Έλληνες ισχυροποίησαν τη βούλησή τους για μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο βοηθά στην επίτευξη σ��μφωνίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης.

Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

«Είναι σημαντικό, ωστόσο, να δείξουν από τη Δευτέρα στο κοινοβούλιό τους τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Πρέπει σε 10 χρόνια να κάνουμε αναδρομή και να λέμε ότι σώθηκε η κατάσταση», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top