11 Ιουλίου 2015, Eurogroup, Βρυξέλλες: Το κλίμα, τα σενάρια και οι πιθανότητες για την συμφωνία

Μετράμε αντίστροφα με το βλέμμα στραμμένο στον Σόιμπλε

​Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-εταίρων, προειδοποιούν πηγές της Κομισιόν στο πρακτορείο Reuters, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, που ξεκινά στις 15:00 και όχι στις 16:00 που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

H Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την ελληνική πρόταση, εξηγούν χαρακτηριστικά οι κοινοτικές πηγές.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία» αναφέρει έτερος αξιωματούχος της Κομισιόν στο Reuters.

«Τα νούμερα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλα» λένε οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι 60 – 40.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα ενδεχομένως να χρειαστεί 82 δισ. ευρώ και όχι 53,5 δισ. ευρώ, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Πάντως το Euro Working Group, το οποίο προετοιμάζει τις εργασίες του Eurogroup, και συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, έδωσε το «ΟΚ» γ��α την ελληνική πρόταση.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φρανκ Πολ Βέμπερ, υποστηρίζει ότι το «αποτέλεσμα της συζήτησης είναι απόλυτα ανοιχτό».

Παρά τις επιφυλάξεις του Βερολίνου, τις τελευταίες ώρες το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά υπέρ της Ελλάδας και αυτό οφείλεται στις προτάσεις που παρουσίασε η Αθήνα στους Θεσμούς, στην μεγάλη συσπείρωση των Ελλήνων βουλευτών υπέρ της Ευρώπης, αλλά και στο ότι ένας σημαντικός αριθμός εταίρων, μεταξύ των οποίων και πολύ μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εκφραστεί θετικά για τις ελληνικές προτάσεις.

Στα αρνητικά της υπόθεσης, είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχει κλονιστεί η αξιοπιστία των εταίρων και αξιωματούχων προς την ελληνική κυβέρνηση, κι αυτό ίσως δυσκολέψει τη λήψη απόφασης.

Το σίγουρο είναι ότι τα βλέμματα όλων στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι στραμμένα στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεδομένου ότι η Γερμανία κρατά σιγή ιχθύος και δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επί της ουσίας.

Εάν η συζήτηση εξελιχθεί θετικά, τότε το Εurogroup θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ταυτόχρονα θα δώσει εντολή στους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ελληνική ��υβέρνηση για ένα πρόγραμμα διάρκειας έως τρία έτη.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, η οποία χρειάζεται περίπου 5,6 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένου να αποπληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ και να εξοφλήσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της, η ΕΚΤ. Το τελευταίο ποσό δεν μπορεί να δοθεί κατευθείαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, γιατί θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το πρόγραμμα και να επικυρωθεί από εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που θα πάρει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, άρα τα χρήματα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη πηγή.

Στην περίπτωση αδυναμίας των υπουργών να καταλήξουν σήμερα σε αποφάσεις, τότε «εις αύριον τα σπουδαία» στις Συνόδους Κορυφής!

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top