Με καλό μάτι είδαν οι Θεσμοί την πρόταση, αλλά ζητούν παρεμβάσεις σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό,συντάξεις

Πήραμε το «πράσινο φως» από το Euroworking Group, την σκυτάλη παίρνει τώρα το Eurogroup

​Μπορεί αργά το βράδυ της Παρασκευής οι Θεσμοί να έδωσαν το "πράσινο φως", ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας,ωστόσο σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέρει πως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βλέπουν... κενά σε ΦΠΑ, ασφαλιστικό και συντάξεις, αλλά και στα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

Η FAZ αποκαλύπτει μέρος του κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.Σύμφωνα με την FAZ, η οποία επικαλείται κοινοτικές πηγές, η ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα..Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες (νούμερα δηλαδή) για το μέλλον» προσθέτει η εφημερίδα.

Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, όπως γράφει η FAZ, ισχύει «μόνο υπό τον ό��ο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν». Παράλληλα, οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, “δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών" δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών, αναφέρει η FAZ.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, οι Θεσμοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά, ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό οι θεσμοί βλέπουν “σημαντικούς κινδύνους” έπειτα από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Επίσης τονίζουν ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Συνολικά η αποτίμηση των θεσμών αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν πολλά πιθανά κενά στην ελληνική πρόταση».

«Πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη αλληλοκατανόηση του περιεχομένου,αλλά και του χρόνου επιβολής των μέτρων απ' τις Αρχές, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη θέση πάνω στην οποία θα συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM», αναφέρει το πόρισμα.

Τα αναγκαία μέτρα που βασίζονται σε συστάσεις των θεσμών θα πρέπει να γίνουν τάχιστα νόμος του κράτους προκειμένου “να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη”. Ωστόσο, «πριν περάσουν απ' την ελληνική Βουλή θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έπειτα από “στενή συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τους Θεσμούς», υπογραμμίζει η εισήγηση.

Το καλό νέο είναι πάντως, ότι το Euroworking Group, που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, χρειάστηκε μόνο λίγο χρόνο για να εγκρίνει την ελληνική πρόταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top