Ψηφίστηκε με 251 «ΝΑΙ» η ελληνική πρόταση-Ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση

32 βουλευτές είπαν «ΟΧΙ» και 8 ψήφισαν «παρών». 17 διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ - Πρ. ανάρτηση: 03.41

Ισχυρότατη εντολή στον Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί για μια τελική συμφωνία έδωσε η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία παρείχε εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό με 251 «ναι» (32 ήταν τα «όχι», ενώ υπήρχαν και 8 «παρών»).

Την ίδια ώρα, όμως, φαίνεται να προκύπτουν πολιτικά ζητήματα για την κυβέρνηση καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία «μέτρησε» 17 διαρροές με αποτέλεσμα να πάρει μόλις 145 «ναι» από τους συνολικά 162 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό μπλοκ «μέτρησε» 7 απουσίες, 2 «όχι» και 8 «παρών» (μετα��ύ των οποίων δύο υπουργοί και η Πρόεδρος της Βουλής), με αποτέλεσμα να δημιουργείται ατύπως θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση! Μάλιστα, οι διαρροές προήλθαν όλες από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Αυτό λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός λίγο πριν την ψηφοφορία, στη δευτερολογία του, ανέδειξε την εξουσιοτήση για τη συμφωνία σε θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Απών
Βασίλης Κυριακάκης
Ελένη Αυλωνίτη (έστειλε επιστολική ψήφο που δεν προσμετρήθηκε αλλά έλεγε ότι θα ψήφιζε «ναι»)
Ραχήλ Μακρή
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Ελένη Σωτηρίου
Δημήτρης Κοδέλας
Γιάννης Βαρουφάκης (έστειλε επιστολική ψήφο που δεν προσμετρήθηκε αλλά έλεγε ότι θα ψήφιζε «ναι»)
Όχι
Ιωάννα Γαϊτάνη
Έλενα Ψαρρέα
Παρών
Κώστας Λαπαβίτσας
Θανασης Σκούμας
Γιαννης Σταθάς
Δημήτρης Στρατούλης
Αγλαΐα Κυρίτση
Ζωή Κωνσταντοπουλου
Στάθης Λεουτσάκος
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Λαφαζάνης: Ριζική και κατηγορηματική η αντίθεσή μου στην πρόταση!
Ανακοίνωση για την διαφοροποίηση του στην ψηφοφορία εξέδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με την οποία ουσιαστικά αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το κυβερνητικό σχήμα.
«Με το "παρών" εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια "πρόταση" που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους "θεσμούς" και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας» επισημαίνει ο υπουργός Ενέργειας.
Επιστολή-φωτιά από τέσσερις βουλευτές του «απών»
Για εξουσιοδότηση σε τρίτο μνημόνιο κάνουν λόγο 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν απόντες από την ψηφοφορία.
Οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου με επιστολή-φωτιά τονίζουν πως «δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ��χηρό 'ΟΧΙ' του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων».
«Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν» τονίζουν στη συνέχεια και καταλήγουν: «Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας. Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top