Τσακαλώτος: υπάρχουν και καλύτερα από πριν μέτρα στη συμφωνία

Εξακολουθεί να πιστεύει σε ελάφρυνση του χρέους

Για την ανάγκη μίας βιώσιμης συμφωνίας μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του για την συμφωνία στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι εταίροι δεν ζητούν από την Ελλάδα περισσότερα μέτρα με αυτή τη συμφωνία.

Όπως υποστήριξε η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στους θεσμούς είναι βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση των δανειστών που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον ΦΠΑ για τα νησιά.

Παραδέχθηκε όμως ότι είναι δύσκολη συμφωνία με επώδυνα μέτρα, αλλά συνέστησε στους βουλευτές να κρίνουν στο σύνολό του το πρόγραμμα στη τελική μορφή του, μαζί με το επενδυτικό κομμάτι και την πρόβλεψη για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτ��ς παραδέχθηκε ότι είναι μεγαλύτερο το πακέτο των μέτρων, αλλά το δικαιολόγησε βάσει των περισσότερων διαρθρωτικών αλλαγών που υπάρχουν σε αυτό, στην δημόσια διοίκηση, στην καταπολέμηση κλπ , ενώ ισχυρίσθηκε ότι υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα φέρει κανονικά όλα τα μέτρα στη Βουλή μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Ζήτησε ακόμα από τους βουλευτές να λάβουν υπόψη τους όλα τα σκέλη της συμφωνίας, όχι μόνο το δημοσιονομικό, αλλά και για τα διαρθρωτικά μέτρα, το επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ και το δημόσιο χρέος, «για το οποίο πολλά πράγματα θα γίνουν έτσι όπως είπαμε».

Όπως ανέφερε, «νομίζει» ότι ομόλογα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα μετατραπούν σε ομόλογα του ESM και θα είναι πιο εύκολη η εξυπηρέτησή τους.

Τέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζητά σήμερα την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top