Γκαλμπρέιθ: Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα προσδοκώντας να βγει το «ναι»!

«Η ψήφος θα επικύρωνε την πτώση της κυβέρνησής του»

Γκαλμπρέιθ: Ο Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα προσδοκώντας να βγει το «ναι»!

Την εκτίμηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το δημοψήφισμα προσδοκώντας να βγει το «ναι» κάνει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, ο Γκάλμπρεϊθ τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ρίσκαρε πολύ» και πρόσθεσε: «Όταν προκήρυξε το δημοψήφισμα ήταν πεπεισμένος ότι θα το έχανε και ότι η ψήφος θα επικύρωνε την πτώση της κυβέρνησης. Αντιθέτως, η λαϊκή ετυμηγορία του πρόσφερε μεγάλη στήριξη, αλλά και την υποχρέωση να διαπραγματευθεί με πολύ σταθερό τρόπο. Αυτήν την στιγμή, για τον ίδιο, ο μόνος μεγάλος κίνδυνος θα ήταν να υπογράψει μια συμφωνία που δεν μπορούν να δεχθούν ούτε το κόμμα του, ούτε ο ελληνικός λαός».

Ο ίδιος κάνει λόγο για υπερβολική ακαμψία από πλευράς Ευρώπης, αφήνοντας αιχμές για κάποιους που ήθελαν να αλλάξουν την κυβέρνηση «αλλά ηττήθηκαν».

«Μια ομάδα αλαζόνων γραφειοκρατών νόμιζε, όντως, ότι ο ελληνικός λαός θα δεχόταν να στείλει στο σπίτι τους, ακριβώς τους πολιτικούς που είχε εκλέξει, και να τους αντικαταστήσει με μαριονέτες στα χέρια των Βρυξελλών. Αυτό που πέτυχαν, αντιθέτως, είναι η διεύρυνση της διαμαρτυρίας στην Ισπανία και στην Ιταλία» το��ίζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνει πως «ήρθε η ώρα να πουν με σαφήνεια οι πιστωτές την άποψή τους, αν προτιμούν να αναδιαρθρώσουν το χρέος και να δεχθούν κάποιες απώλειες ή να κινδυνεύσουν να χάσουν τα πάντα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top