AYTA είναι τα μέτρα της ελληνικής πρότασης για ΦΠΑ, νησιά, ΕΚΑΣ, πρωτογενές πλεόνασμα

Τι προβλέπει η συμφωνία -Πρώτη ανάρτηση: 10/07/2015 00:49

Τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας ως και τον Ιούνιο του 2018 περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η οποία περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.
Στις ελληνικές προτάσεις προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η γενική κατάργηση της έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά το 2016 και η άμεση κατάργησή του στα πλουσιότερα και τα πιο τουριστικά (χωρίς να διευκρινιστεί ποια είναι αυτά), η επανεξέταση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, η διατήρηση του ΕΚΑΣ μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 και διατήρηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ξενοδοχεία στο 13%, διατήρηση σε τρόφιμα, γάλα, και ΜΗΣΥΦΑ και μείωση στα φάρμακα στο 6%.
Αναλυτικά τα βασικά μέτρα που περιέχει η ελληνική πρόταση, το περίγραμμα των οποίων περιγράφεται σε 10σέλιδο κείμενο στην αγγλική γλώσσα (στο οποίο ωστόσο γίνεται λόγος για «προαπαιτούμενα»):
1. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος (1%, 2% και 3% του ΑΕΠ) θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
2. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδο��εία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
3. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
4. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
5. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
6. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
7. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
8. Θέσπιση περιουσιολογίου.
9. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
10. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα), ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
11. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
12. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
13. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
14. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμ��γή του και στα σκάφη αναψυχής.
15. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
16. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
Δείτε εδώ αναλυτικά την ελληνική πρόταση στα αγγλικά: Prior action final version.docPrior action final version.doc
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top