Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος: Κατατέθηκαν και στη Βουλή οι προτάσεις!

Την Παρασκευή η ψήφιση των προτάσεων - Αλαλούμ με τη διαδικασία - Πρ. δημοσίευση: 21.55

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος: Κατατέθηκαν και στη Βουλή οι προτάσεις!

Στις 22.00 της Πέμπτης με ηλεκτρονικό μήνυμα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ απεστάλησαν οι ελληνικές προτάσεις.

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Eurogroup θα τις αποστείλει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζωνης και θα τις κοινοποιήσει στους θεσμούς.

Παράλληλα, κατατέθηκαν και στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου ώστε αύριο να συζητηθούν και να ψηφιστούν με τη μορφή του κατεπείγοντος, πρώτα στην αρμόδια Επιτροπή (το πρωί της Παρασκευής) και μετά στην Ολομέλεια (νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας). Μαζί κατατέθηκε και η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον ESM για νέα βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ συνολικά το κείμενο είναι 10σέλιδο και στην αγγλική γλώσσα.

Η ψηφοφορία θα γίνει -σύμφωνα με πληροφορίες- το βράδυ της Παρασκευής και στόχος είναι να εγκριθούν οι προτάσεις ως βάση με την οποία θα διαπραγματευτούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Τσακαλώτος με τους θεσμούς και τους δανειστές μια τελική συμφωνία.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στη Βουλή, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει νόμος του κράτους.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή στις 8 το πρωί συνεδριάζουν από κοινού η ΚΟ και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθούν για τις ελληνικές προτάσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερωθεί σχετικά κανένα από το κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- οι υπηρεσίες της Βουλής θα παραμείνουν ανοικτές για να εξυπηρετηθεί η διαδικασία

Επί 3,5 ώρες τα έλεγαν στο Μαξίμου Τσίπρας-Κωνσταντοπούλου - Αλαλούμ με τη διαδικασία

Περίπου 3,5 ώρες κράτησε, εξάλλου, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 20.00, ενώ λίγο μετά τις 23.00 έφθασε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Βουλής πιθανότατα αναζήτησαν νομική φόρμουλα για την αυριανή διαδικασία, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις- αν έρθει με βάση το άρθρο 109 (όπως θεωρείται το πιο πιθανό, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου) είναι «στον αέρα».

Συγκεκριμένα, το άρθρο 109 προβλέπει την κατεπείγουσα κατάθεση νομοσχεδίου στην Επιτροπή και στη συνέχεια στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα. Αυτός ο χρόνος θα συμπτυχθεί και έτσι οι ελληνικές προτάσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια το απόγευμα της Παρασκευής για να ψηφιστούν.

Όπως τονίζουν πηγές από την κυβέρνηση, αυτή η ψήφιση δεν θα είναι επί της ουσίας αλλά θα αποτελεί έγκριση για τους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα και μπορεί να αλλάξει μετά από συνεννόηση με τους εταίρους. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν υπάρχει κανένα άρθρο που να δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να δώσει έγκριση για διαπραγμάτευση σε μια συμφωνία που δεν θα είναι συμφωνία.

Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, ανέφεραν πως υπάρχει η σκέψη να ακολουθηθεί η διαδικασία με άλλο άρθρο, το 142α.

Σύμφωνα με αυτό, γίνεται μια «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει τη Βουλή και να τοποθετούνται και οι πολιτικοί αρχηγοί. Το συγκεκριμένο άρθρο όμως «σκοντάφτει» στο θέμα της ψηφοφορίας, καθώς δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top