Stand by ο Φάιμαν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή αν χρειαστεί για την Ελλάδα

Κάνει χάρη στον Γιούνκερ, επιστρατεύοντας Βίζερ και Νοβότνι

Stand by ο Φάιμαν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή αν χρειαστεί για την Ελλάδα

​Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των άλλων ηγετών της Ε.Ε. δεσμεύτηκε να αναλάβει ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά από συμφωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος και του το ζήτησε.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Καγκελάριος εξήγησε μάλιστα, ότι για τον σκοπό αυτό θα επιστρατεύσει τον Αυστριακό επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ και τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι.

Σύμφωνα με τον Καγκελάριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να καταθέσει προτάσεις μεταρρυθμίσεων που θα συνιστούν αλλαγές στο σχέδιο Γιούνκερ, ενώ έχει αναφέρει ότι μέτρα στους τομείς των συντάξεων, των φόρων και της διοίκησης, θα πρέπει να ψηφιστούν προκαταβολικά από την ελληνική Βουλή για να υπογραμμιστεί η αξιοπιστία των προτάσεων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, παραδέχτηκε ότι η έως τώρα διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ ζημιώνει την αξιοπιστία της παγκοσμίως και μπορεί η ΕΕ να είναι κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ για την Ειρήνη, ωστόσο σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η Ελλάδα, η φτώχεια ή οι πρόσφυγες, έχει περιορισμένα εργαλεία, είναι πολύ επιφανειακά οργανωμένη, δεν υπάρχει εμβάθυνση για να μπορεί να λύνει τις ρίζες των προβλημάτων.

Όπως είπε ο Φάιμαν, εξαιτίας εθνικών συμφερόντων ουδέποτε υπήρξε προθυμία για μια πραγματική Ένωση, ενώ κατά την καθιέρωση του κοινού νομίσματος ήταν λάθος να μην εγκαθιδρυθούν συγκεκριμένα όργανα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ΕΕ να προσπαθεί να επιδιορθώσει ζημίες όπως ένας τεχνίτης χωρίς την τσάντα του με τα εργαλεία.

Επιπλέον, ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΕ βρίσκεται ��ε μία κρίσιμη φάση, όπως δείχνουν τα ζητήματα του ασύλου και της Νομισματικής Ενωσης, τα οποία βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, σε μια στιγμή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top