Έρχονται μέτρα 10 – 13 δισ. ευρώ και φόροι φωτιά για τους Έλληνες πολίτες

Τι φέρνει το νέο Μνημόνιο που καταρτίζει η κυβέρνηση

Πακέτο μέτρων, ύψους 10 – 13 δισ. ευρώ, προτάσεις για πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και για ενίσχυση της ανάπτυξης ετοιμάζει η κυβέρνηση για να καταθέσει μέχρι αύριο στους Ευρωπαίους ηγέτες, η ελληνική κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και πλήρη αναδιαμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία και να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

Η νέα πρόταση που σχεδιάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση θα βασίζεται στην πρόταση των 47 σελίδων που είχε καταθέσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων διαπραγμα��εύσεων, σε συνδυασμό με το αναθεωρημένο «πακέτο Γιούνκερ», αλλά και κάποιες ακόμα βελτιώσεις.

Μεταξύ άλλων οι νέες προτάσεις προβλέπουν:

1. Νέο καθεστώς στο ΦΠΑ με τρεις συντελεστές (6% για φάρμακα, βιβλία, θέατρα, 13% για ξενοδοχεία και ενέργεια και 23% για εστίαση και τα περισσότερα τρόφιμα). Προβλέπει επίσης την διατήρηση της έκπτωσης 30% στα νησιά του Αιγαίου.

• Πρακτικά αυτό σημαίνει αυξήσεις των τιμών σε όλα τα μεταποιημένα, συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως μακαρόνια, ρύζι, αναψυκτικά, κατεψυγμένα τρόφιμα, χυμοί, παγωτά, μαρμελάδες, έτοιμο φαγητό, τοματοπολτοί, σάλτσες σε κονσέρβες, κτλ.
• Αυξάνονται επίσης οι τιμές στα εισιτήρια των λ��ωφορείων, των τρένων, των αεροπλάνων, των πλοίων και τα κόμιστρα των ταξί
• Οι υπηρεσίες επισκευής σπιτιών
• Τα εισιτήρια θεαμάτων
• Η διαμονή σε ξενοδοχεία

Στα μέτρα του νέου πακέτου της κυβέρνησης περιλαμβάνονται επίσης:

1. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης και ενσωμάτωσής της στη φορολογική κλίμακα
2. Αυστηρότερα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος αγρότης.
3. Θέσπιση νέου καθεστώτος όσον αφορά την έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να χτίσουν το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ
4. Επιβολή ΕΝΦΙΑ και φέτος και το 2016, με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανεξάρτητα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών
5. Διεύρυνση της έννοιας της φοροδιαφυγής.
6. Κατάργηση των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
7. Δημιουργία αυτόνομης φορολογικής διοίκησης.
8. Αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία.
9. Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων έχουν εισοδηματική ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης και εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση.
10. Αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ.
11. Αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.
12. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να προτείνει την πλήρη εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη για τη χορήγηση της βασικής σύνταξης σε όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι θα ζητήσει την αναβολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα περικόψει και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με την επιβολή αντικινήτρων, ώστε όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 ή στα 62 με 20 χρόνια ασφάλισης έως το 2022.

Οι νέες προτάσεις της κυβέρνησης θα προβλέπουν επίσης την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Πάντως, ακόμα το ακριβές ύψος των μέτρων που θα συμφωνηθούν για το τριετές πρόγραμμα που αιτήθηκε η κυβέρνηση από τον ESM δεν έχει διευκρινιστεί, με κύκλους του Μαξίμου να χαρακτηρίζουν «ανακριβείς» τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μέτρα, ύψους 12 δισ. ευρώ. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το πόσα χρήματα θα είναι τελικά το δάνειο, θα το αξιολογήσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος και θα εξετάσει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της τριετίας σε συνάρτηση με μακροοικονομικές προβλέψεις και προβλέψεις από τα έσοδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top