Οικονομολόγοι σε Μέρκελ: «Κάνε θαρραλέα βήματα προς την Ελλάδα και η ιστορία θα σε θυμάται»

Της υπενθύμισαν τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του γερμανικού χρέους τη δεκαετία του ‘50

​Επιστολή στην Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, μέσω του περιοδικού Nation έστειλαν πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και ο Τομά Πικετί, ζητώντας της να κάνει θαρραλέα και γενναιόδωρα βήματα προς την Ελλάδα που θα ωφελήσουν ολόκληρη την Ευρώπη.

«Τη δεκαετία του '50 η Ευρώπη θεμελιώθηκε στηριζόμενη στη συγχώρεση των χρεών του παρελθόντος, κυρίως της Γερμαν��ας», αναφέρουν στην επιστολή τους οι πέντε οικονομολόγοι και συνεχίζουν:

«Σήμερα χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε και να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία χώρο αναπνοής για να ανακάμψει και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μειωμένο φορτίο χρέους σε μια μακροχρόνια περίοδο. Τώρα είναι η ώρα για μια ανθρώπινη επανεξέταση του τιμωρητικού και αποτυχημένου προγράμματος λιτότητας των πρόσφατων ετών και για να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη μείωση των χρεών της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πολύ στην Ελλάδα».

Στέλνουν μάλιστα μήνυμα στην Γερμανίδα καγκελάριο λέγοντάς της:

«Σας ζητούμε να αναλάβετε αυτόν τον ζωτικής σημασίας ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά και για τον κόσμο. Η ιστορία θα σας θυμάται γι’ αυτά που θα πράξετε αυτήν την εβδομάδα».

«Η λιτότητα που επιβάλει η Ευρώπη στον ελληνικό λαό απλώς δεν λειτουργεί και ο ελληνικός λαός είπε ηχηρά “όχι άλλο”», τονίζουν στην επιστολή τους και εξηγούν:

«Όπως ήξερε ο περισσότερος κόσμος ότι θα συμβεί, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης συνέτριψαν την ελληνική οικονομία, οδήγησαν σε μαζική ανεργία, σε μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδείνωσαν πολύ περισσότερο την κρίση εξωτερικού χρέους, σημειώνουν, με τεράστιο αντίκτυπο σε ανθρωπιστικό επίπεδο – το 40% των παιδιών ζει τώρα σε συνθήκες φτώχειας, αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα και η ανεργία των νέων βρίσκεται κοντά στο 50%. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή λογιστική προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων βοήθησαν στην δημιουργία του προβλήματος χρέους. Οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για λιτότητα. Έκοψαν τους μισθούς, έκοψαν τις κυβερνητικές δαπάνες, πετσόκοψαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απελευθέρωσαν την αγορά και αύξησαν τους φόρους».

Όπως υποστηρίζουν όμως οι πέντε οικονομολόγοι, η πολιτική αυτή δεν έφερε αποτελέσματα.

«Τα προγράμματα προσαρμογής εξυπηρέτησαν μόνο στο να φέρουν μια Μεγάλη Ύφεση. Το φάρμακο που συνταγογράφησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες προκάλεσε αιμορραγία στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια. Και τώρα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει την σκανδάλη. Αλλά δυστυχώς η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη, παράπλευρη απώλεια θα είναι και η ευρωζώνη ως φάρος ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας, ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες στον κόσμο», υποστηρίζουν.

«Όλοι μαζί καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την τρόικα να εξετάσουν μια διορθωτική πορεία, να αποφύγουν μια περαιτέρω καταστροφή και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», καταλήγουν οι Χάινερ Φλάσμπεκ, Τομά Πικετί, Τζέφρι Ντ. Ζακς, Ντάνι Ρόντρικ, Σάιμον Ρεν-Λιούις, που υπογράφουν την επιστολή προς την κα Μέρκελ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top