Όλα ανοιχτά για την Ελλάδα την Κυριακή με 1+1 συνόδους

Τι σημαίνει το stand by για σύνοδο κορυφής και της ΕΕ σε περιπτωση ρήξης

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την κρίσιμη Κυριακή που έρχεται, από την πλήρη συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων που θα προσφέρει «λύτρωση» στην ελληνική οικονομία, έστω με οδυνηρά μέτρα, μέχρι την πλήρη ρήξη που θα σημαίνει όχι μόνον Grexit αλλά και «καραντίνα» σε πρώτη φάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τη συνθήκη της Λισσαβώνας και οριστική αποβολή στη συνέχεια!

Τα πάντα στις σχέσεις με τους εταίρους εξαρτώνται από το αν υπάρξει συμφωνία ή όχι μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, ώστε να επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής, μεταξύ των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες επίσης, η Σύνοδος των «28» της ΕΕ θα διεξαχθεί μόνο αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι σε περίπτωση συμφωνίας στην σύνοδο των ηγετών του Eurogroup η κυβέρνηση κλείνει το μέτωπο με τους εταίρους, χωρίς να χρειαστεί νέος γύρος συζητήσεων με τους 28 της ΕΕ και αρχίζει αγώνα δρόμου για να πείσει και το εσωτερικό των συγκυβερνώντων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).

Αλλά σημαίνει παράλληλα ότι επί της κεφαλής της κυβέρνησης θα επικρέμεται η «απειλή» της συνόδου κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να λάβει τα μέτρα που προβλέπονται από την συνθήκη της Λισσαβώνας εις βάρος μέλους της που δεν τηρεί τις προϋποθέσεις συμμετοχής της (αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια κλπ). Απώτερη δυσμενής εξέλιξη σε μία τέτοια περίπ��ωση θα είναι η έξοδος της Ελλάδας και από την ΕΕ πέραν της ευρωζώνης.

Πάντως, μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις και την υποβολή του ελληνικού αιτήματος στον ESM έχει αρχίσει να διαφαίνεται και πάλι αχτίδα αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας τελικά, έστω και μετά βασάνων, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις Μοσκοβισί, Ραχόι κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top