Γιούνκερ κατά Τσίπρα: «Να περιγράφει τα πράγματα όπως έγιναν, έστω και κεκλεισμένων των θυρών»

Τουσκ: «Αν θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας μην τους ταπεινώνετε»-Πρώτη ανάρτηση: 14:45

​Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχουν δίκιο εκείνοι που είπαν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ήταν λάθος που φύγαμε από αυτό, όμως ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών οι διαπραγματεύσεις γίνονταν πάντα σε μια φιλική ατμόσφαιρα», είπε ο κ. Γιούνκερ, εκφράζοντας την απογοήτευσή του που τελικά οι διαπραγματεύσεις είχαν διαφορετική κατάληξη από εκείνη που ήλπιζαν όλοι.

«Και επειδή γινόντουσαν κεκλεισμένων των θυρών να πω ότι εγώ ήμουν εκείνος που πρότεινα οι πλοιοκτήτες να μπορούν να φορολογηθούν και να καλούνται να πληρώσουν φόρους και σ’ αυτό δεν μπορεί να με διαψεύσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η Κομισιόν ζήτησε μείωση του προϋπολογισμού στην άμυνα και έγινε δεκτή. Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν ενδιαφέρθηκα για τους μικροσυνταξιούχους και τους μισθωτούς. Ποτέ δεν πρότεινα μειώσεις συντάξεων και μισθών», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρό��θεσε:

«Γι’ αυτό θέλω να περιγράφει τα πράγματα όπως έγιναν, έστω και κεκλεισμένων των θυρών στις διαπραγματεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα πολυετές πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 35 δισ., ώστε να ανακάμψει η οικονομία. Ήμασταν πρόθυμοι να δώσουμε αυτά τα κονδύλια και ήθελα να είχαν αναφερθεί και αυτά πριν από τον κ. πρωθυπουργό, όταν είπε ότι δεν έγιναν πολλά. Θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική που θα οδηγήσει σε ανάκαμψη».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση και από αρκετούς ευρωβουλευτές με προεξάρχοντα τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μ. Βέμπερ.

Τουσκ: «Χωρίς ενότητα σε 4 ημέρες θα ξυπνήσουμε σε μια άλλη Ευρώπη»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την πλευρά του Ντ. Τουσκ, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ευρώπη θα ξυπνήσει σε μια διαφορετική πραγματικότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «οφείλουμε να επιστρέψουμε στις βασικές κοινές αρχές μας».

«Οφείλουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Η δεοντολογία επιβάλει την αποπληρωμή των δανείων. Οι πιστωτές δεν πρέπει να θεωρούνται κακοί. Είναι αδύνατον να συνεχίζουμε να δαπανούμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε, αυτή είναι η πηγή της κρίσης στην Ελλάδα. Αν πράγματι θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας τότε μην τους ταπεινώνετε», είπε ο κ. Τουσκ και κατέληξε:

«Σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα. Χωρί�� ενότητα μέσα σε τέσσερις μέρες θα ξυπνήσουμε σε μια διαφορετική Ευρώπη. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top