Bild: ΑΥΤΟ είναι το τριετές ΜΝΗΜΟΝΙΟ για την Ελλάδα- Αίτημα για 51 δισεκατομμύρια ευρώ

Dow Jones: «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεσμεύεται ότι θα πάρει μέτρα από την ερχόμενη εβδομάδα κιόλας»

Bild: ΑΥΤΟ είναι το τριετές ΜΝΗΜΟΝΙΟ για την Ελλάδα- Αίτημα για 51 δισεκατομμύρια ευρώ

​Το πρωί της Τετάρτης, όπως σας ενημέρωσε και νωρίτερα το star.gr, επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του ESM ότι η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Την δική της εκτίμηση σχετικά με το τι μπορεί να περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα βοήθειας καταγράφει η εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται γαλλικές κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα, το νέο Μνημόνιο μπορεί να διαρκέσει έως και… τρία χρόνια, ενώ αν επιτύχει ενδέχεται να παραταθεί!

Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι τα χρήματα τα οποία έχει ανάγκη η χώρα μας για να καλύψει τις ανάγκες της τα επόμενα δύο χρόνια ανέρχονται σε 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το πρόγραμμα στήριξης διαρκέσει περισσότερο, τότε το σύνολο του ποσού θα είναι περισσότερο από 51 δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από τις τσέπες των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Επιπλέον, γίνονται συζητήσεις και για το αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης για να δώσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Όλα αυτά βέβαια θα συμβούν μόνο αν όλες οι χώρες της ευρωζώνης συμφωνήσουν για ένα νέο πακέτο βοήθειας.

Πόσο γρήγορα όμως μπορεί να αποφασιστεί το τρίτο πακέτο στήριξης; Σύμφωνα με την Bild, το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες, το ταχύτερο δυνατόν, αφού οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να καταρρεύσουν!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Dow Jones, ο οποίος μετέδωσε ότι η Ελλάδα υπέβαλλε αίτημα για τριετές πρόγραμμα στήριξης, τονίζοντας ότι δεσμεύτηκε για την λήψη άμεσων μέτρων ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως το άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM, μετά από αίτηση του κράτους μέλους, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δύναται να αποφασίσει να χορηγήσει στήριξη σταθερότητας.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών του ESM αναθέτει ακολούθως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, να εκτιμήσουν κατά πόσο το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι βιώσιμο (η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει μαζί με το ΔΝΤ), αλλά και τις πραγματικές ή δυνητικές ανάγκες χρηματοδότησης του μέλους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top