Τσίπρας: Δεν έχω κρυφό σχέδιο για Grexit- Θέλω βιώσιμη συμφωνία

Με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, έκλεισε την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός στο ευρωκοινοβούλιο

Τσίπρας: Δεν έχω κρυφό σχέδιο για Grexit- Θέλω βιώσιμη συμφωνία

​«Δεν έχω κρυφό σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ…. Στόχος μου είναι μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη συμφωνία». Αυτό τόνισε στην δευτερολογία του στο ευρωκοινοβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την σφοδρή επίθεση που δέχτηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους, για την στάση και τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις.

«Αν είχα στόχο να βγάλω την Ελλάδα από το ευρώ, δεν θα ερμήνευα, όπως το ερμήνευσα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» είπε με νόημα, επικαλούμενος και την συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αυτή η συνεδρίαση θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και όχι με κλειστές πόρτες, όπως γίνονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Θεσμών.

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχτηκε και τις αναφορές περί Grexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε, ότι σέβεται όλες τις απόψεις ακόμη και αυτές με πολεμική ρητορική.

Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να εξουσιοδοτείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τρόικα και όχι το δημοκρατικό ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την άποψη πως αν οι συνομιλίες διεξάγονταν μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν, τότε η λύση θα είχε βρεθεί εδώ και πολύ καιρό,αφήνοντας έτσι νέες αιχμές για το ταμείο.

Απαντώντας στους επικριτές του, που υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατέθεσε προτάσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέπεμψε στο 47σελιδο κείμενο της κυβέρνησης, στο οποίο όπως είπε υπήρχαν προτάσεις που προέκυψαν μετά από 5μηνες διαπραγματεύσεις.

«Αλλά και την προηγούμενη βδομάδα δώσαμε νέο κείμενο» είπε, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, να αναλάβει δεσμεύσεις και να προχωρήσει με βάση δημοσιονομικούς κανόνες.

«Είναι κυρίαρχο δικαίωμα, όμως μιας κυβέρνησης να επιλέγει να μην κόβει το ΕΚΑΣ και να φορολογεί τους επιχειρηματίες» τόνισε, κάνοντας λόγο για «ακραίες αντιδημοκρατικές αντιλήψεις».
«Σε χώρες που είναι σε πρόγραμμα δεν θα έπρεπε να εκλέγονται κυβερνήσεις, αλλά να διορίζονται τεχνοκράτες. Έχουμε το δικαίωμα αναδιανομής των βαρών» είπε ειρωνικά ο κ.Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για τις απαιτήσεις των δανειστών.
Ο κ.Τσίπρας αναγνώρισε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ως παράδειγμα τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τονίζοντας ότι είναι «αναγκαίες» οι μεταρρυθμίσεις και οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης «δεδομένες».
«Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα για να μπορούμε να επιστρέψουμε τα δανεικά, για αυτό και ζητάμε απομείωση του χρέους» πρόσθεσε, ενώ απευθυνόμενος ειδικά στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, του είπε, πως σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης στην σύγχρονη ιστορία ήταν η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953, όπου έδωσε την ευκαιρία στην τότε λεηλατημένη και καταστρεμμένη από τους παγκόσμιους πολέμους Γερμανία να ανακάμψει.
Στην συνέχεια απευθυνόμενος στον «φίλο» του, όπως τον αποκάλεσε Γκι Φερχόφσταντ(ε��ικεφαλής Ομάδας Φιλελευθέρων), του είπε «πράγματι εδώ και πέντε μήνες δεν έχουμε κάνει και πάρα πολλά, γιατί ρίξαμε όλο το βάρος στις διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους», τονίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να κάνει μεταρρυθμίσεις (ανοίξαμε την λίστα Λαγκάρντ, προχωρήσαμε σε συμφωνία με την Ελβετία για να φορολογηθούν οι Έλληνες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ενισχύσαμε τους τελωνιακούς ελέγχους κα).
«Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα, είναι όμως κοινή μας ευθύνη να αλλάξουμε την Ελλάδα, γιατί η συζήτηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την ευρωζώνη και την Ευρώπη. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας» τόνισε ο κ.Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι αύριο η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις προτάσεις της για μια βιώσιμη συμφωνία .
«Σέβομαι τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Χωρίς τους νόμους κανείς δεν προχωρά» πρόσθεσε και έκλεισε την δευτερολογία του, υπενθυμίζοντας σε όλους ο Σοφοκλής με την «Αντιγόνη» μας έμαθε ότι υπέρτατος νόμος είναι το δίκαιο των ανθρώπων.
BINTEO ERT1
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top