Μέτρα άνω των 10 δισ. θα φέρει το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Οι προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά

​Πάνω στο κείμενο των προτάσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στις 30 Ιουνίου θα κινηθούν σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες προτάσεις που πρέπει να καταθέσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής η κυβέρνηση, με μικρές τροποποιήσεις, οι οποίες διαμορφώνονται μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αναμένεται να εξεταστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μια συμφωνία – γέφυρα, που θα συνοδεύεται από χρηματοδότηση 7 δισ. ευρώ από τον ESM, ώστε να ικανοποιηθούν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Τι περιελάμβανε όμως η πρόταση της 30ης Ιουνίου;

Όσον αφορά στον ΦΠΑ οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προέβλεπαν:

1. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλη τη χώρα και στα τρόφιμα.
2. Διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, η οποία όμως θα υπολογιστεί στους νέους συντελεστές.

Επίσης οι ελληνικές προτάσεις προέβλεπαν αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, αλλά σταδιακά από το 2016 αντί φέτος και σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες (και των επιδοτήσεων στους φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντίζελ) έως το τέλος του 2017.

Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης:

- Η μείωση του πλαφόν στις στρατιωτικές δαπάνες μετά το 2015 κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια το 2017, καθώς και μειώσεις προσωπικού και προμηθειών.
- ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δις. ευρώ ετησίως.

- Συντάξεις:

α) Η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοστεί πλήρως από φέτος.
β) θα ετοιμαστεί νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι και θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο του 2015. Ως τότε αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος.
γ) Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, και υποκατάστασή του από το εγγυημένο εισόδημα.
δ) Σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων μέχρι το τέλος του 2017, αρχής γενομένης από 31ης Οκτωβρίου 2015. Η πρόταση Γιούνκερ έλεγε να γίνει μια και έξω φέτος.

- Εργασιακά: Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί μέσα στο φθινόπωρο του 2015.

Επίσης:

1. Αμέσως θα εφαρμοστούν οι συστάσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που αφορούν τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κλπ
2. θα εφαρμοστούν και οι συστάσεις της εργαλειοθήκης για ποτά και προϊόντα πετρελαίου
3. θα ανοίξουν τα επαγγέλματα των συμβολαιογράφων, λογιστών, δικαστικών επιμελητών κλπ.
4. Θα ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, όμως ο ΑΔΜΗΕ θα χωριστεί από τη ΔΕΗ σε χωριστή νομική οντότητα, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα.

Πάντως όλα αυτά είναι υπό αίρεση, μιας και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, σχεδιάζει εκ νέου τις προτάσεις που θα καταθέσει, ελπίζοντας ότι το κακό σενάριο, του Grexit για το οποίο μίλησαν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επαληθευτεί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top