Μέρκελ: «Απαγορεύεται το κούρεμα του χρέους»- Ολάντ: «Ελάχιστη ρευστότητα έως την Κυριακή»

"Έίχαμε κάνει πολύ πιο γενναιόδωρη προσφορά στην Ελλάδα..."

Μέρκελ: «Απαγορεύεται το κούρεμα του χρέους»- Ολάντ: «Ελάχιστη ρευστότητα έως την Κυριακή»

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής και εν εξελίξει της πενθήμερης διορίας που έχει η Ελλάδα για να αποφασίσει το ευρωπαϊκό της μέλλον, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ελπίζει να λάβει επαρκείς προτάσεις για την προώθηση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα εντός αυτής της εβδομάδας, προκειμένου να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν απαιτούμε τίποτα από την Ελλάδα. Η Ελλάδα μας είπε ότι θα υποβάλλει ένα αίτημα επί τη βάση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και επιθυμεί να το κάνει. Υπάρχει νομική βάση για το αίτημα αυτό και είπα μόνο αυτό που προβλέπει η νομική διάταξη. Αυτό αποφασίσαμε όλοι από κοινού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και επεσήμανε:

«Δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα χθεσινό ή προ δέκα ημερών, με την πρόθεση να κάνουμε ένα τρίτο πρόγραμμα, αλλά το δεύτερο πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε και βρισκόμαστε σε μια νέα νομική βάση. Αυτό το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια. Το νέο πολυετές πρόγραμμα θα εμπεριέχει περισσότερες υποχρεώσεις κι εκεί δεν ζητάμε κάτι το περίεργο».

Η ίδια επανέλαβε ότι «είχαμε κάνει πολύ πιο γενναιόδωρη προσφορά στην Ελλάδα. Τον Δεκέμβριο του 2014, η αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς κατέληξε στο ότι υπήρχαν περίπου 10 σημεία τα οποία ήταν ακόμη ανοιχτά και από αυτά αντιμετωπίστηκαν μόνο λίγα».

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η βιωσιμότητα θα πρέπει να συζητηθεί στο τέλος, καθώς και το πως θα κλείσει το κενό. Πρωτίστως θα πρέπει να βρεθεί λύση για το τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

«Ένα κούρεμα δεν συζητιέται, αυτό είναι ένα bail out, και αυτό απαγορεύεται στη νομισματική ένωση» ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ολάντ: «Η ΕΚΤ εγγυάται την ελάχιστη ρευστότητα έως την Κυριακή»
O Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε πως η Γαλλία επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και τόνισε πως «η απάντηση εναπόκειται στους Έλληνες».
Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι «Θα πρέπει να κρατήσουμε τρεις αρχές. Υπευθυνότητα, πρώτα από όλα από την ελληνική πλευρά. Αλληλεγγύη. Η Ευρώπη έχει χτιστεί με βάση την αλληλεγγύη. Τρίτη αρχή: η ταχύτητα. Αφιερώθηκαν πολλοί μήνες για την παράταση ενός προγράμματος».
Ο ίδιος βλέπει εφικτή την ύπαρξη συμφωνίας αλλά «δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος».
Ακόμη, ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα αναζητήσει μια συμφωνία μέχρι το τέλος και ξεκαθάρισε πως «η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά έως την Κυριακή, υπό δύσκολες συνθήκες, θα εγγυηθεί την ελάχιστη ρευστότητα για την Ελλάδα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top