Μ��νο στο STAR: Πως η Ελλάδα μπορεί άμεσα να πάρει «ανάσα» 3,4 δισ. ευρώ

Δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση από τον ESM, το Eurogroup κρατά το «κλειδί»

Προρύθμιση για έναν μήνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία προτίθεται να ζητήσει η Ελλάδα από τους εταίρους.

Η Ελλάδα θέλει επειγόντως χρηματοδότηση για τις ανάγκες της για τον μήνα Ιούλιο και ζητά να δοθεί βοήθεια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία «χάσαμε» από το προηγούμενο πρόγραμμα που έληξε.

Ωστόσο, όπως σας έχουμε αναφέρει στο star.gr, για να δοθούν αυτά τα χρήματα πρέπει να περάσουν κάποια προαπαιτούμενα.

Δεδομένου ότι στο πλαίσιο του ESM δεν υπάρχουν βραχυχρόνια δάνεια, το «κλειδί» το κρατά το Eurogroup, το οποίο μπορεί να πάρει απόφαση να διαθέσει 3,4 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν άμεσα αλλά θα δίνονται κάθε φορά που η ελληνική πλευρά περνά ένα νομοθέτημα, εκπληρώνοντας έτσι ένα προαπαιτούμενο. Αυτό, μάλιστα, μπορεί να επαναληφθεί και τον Αύγουστο για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας.

Ωστόσο, λείπει ένα ποσό για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάδας για τον Ιούλιο. Αυτόν ακριβώς τον «γρίφο» προσπαθεί να λύσουν τα τεχνικά κλιμάκια, με σκοπό να παρουσιάσουν λύσεις στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τι θα μας πουν σε πολιτικό επίπεδο, πόση βούληση θα δείξουν για την εφαρμογή του προγράμματος και τι θα δεχθούν» σχολιάζει ευρωπαϊκή πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, οι προτάσεις για το «μίνι-μνημόνιο» θα είναι ένας συγκερασμός των δικών μας προτάσεων και των προτάσεων των θεσμών, με την κυβέρνηση να δηλώσει πρόθυμη και έτοιμη να φορτσάρει και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top