Αγρίεψαν οι Ευρωπαίοι-Κατάπταιστη δήλωση της Λιθουανής πρωθυπουργού

Καταθέτει αίτημα για βοήθεια από τον ESM η Ελλάδα τις επόμενες ώρες - Πρ. δημοσίευση: 17.53

​Το μήνυμα στην Ελλάδα ότι ο χρόνος είναι ασφυκτικά περιορισμένος και πως αν η χώρα μας θέλει βοήθεια θα πρέπει να υποβάλει αίτημα για «μικρό μνημόνιο» στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και το Eurogroup.

Ντάισελμπλουμ: Βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα εάν θέλει βοήθεια η Ελλάδα

«Είναι πολύ πρώιμο για να πω εάν είμαι αισιόδοξος» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι βαθιά και απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις καθώς «θα μας απασχολούν για καιρό ακόμη». Παράλληλα, σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν πως «εάν πρέπει να υπάρξει επιπλέον υποστήριξη του ESM στην Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει και ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες».

«Αύριο το πρωί θα έχουμε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουμε την επιστολή για ένταξη της Ελλάδας στον ESM. Αυτή θα είναι η αρχή της διαδικασίας» είπε ο Ντάισελμπλουμ

«Πρέπει να ακούσουμε την ελληνική κυβέρνηση, να μας πει τι προτάσεις έχει και να δούμε εάν έχει τη βούληση να τις πραγματοποιήσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο ίδιος, υπογράμμισε πως υπάρχει ο χαρακτήρας του επείγοντως και «αυτό το ξέρουμε όλοι» και πρόσθεσε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη και πιέζει ο χρόνος».

Παράλληλα, σημείωσε πως το Eurogroup αναμένει τη νέα επιστολή από την Ελλάδα για αίτημα βοήθειας, διευκρινίζοντας πως οι ελληνικές προτάσεις ίσως αποσταλούν ακόμη και σήμερα.

Γιούνκερ: Να φέρει νέες προτάσεις η Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής θέλησε λίγο να… ελαφρύνει το κλίμα τονίζοντας πως είναι πολύ χαρούμενος κάθε φορά που βλέπει τον Αλέξη ��σίπρα!
Ο ίδιος, ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη θα κάνει προσπάθεια για να φτάσει σε μία λύση, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν κατέθεσε νέα πρόταση είπε: «Αυτό εξαρτάται από τον κ. Τσίπ��α που δεν ήρθε με νέο έγγραφο».
Μέρκελ: Χωρίς υπευθυνότητα δεν υπάρχει βοήθεια
Η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι βάσεις για νέες διαπραγματεύσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε σαφές μήνυμα πως «χωρίς υπευθυνότητα δεν υπάρχει βοήθεια», ενώ ξεκαθάρισε πως ισχύει «η βασική αρχή για την αλληλεγγύη από την Ευρώπη αλλά και για εθνική ευθύνη», διευκρινίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχημένος δρόμος χωρίς μεταρρυθμίσεις».
«Θα ακούσουμε τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εδώ δεν υπάρχει πια περιθώριο εβδομάδων αλλά λίγων ημερών» κατέληξε η Μέρκελ.
Σκληρό μήνυμα από Ρούτε: Το Grexit θα είναι ελληνική απόφαση, όχι των Βρυξελλών!
Στη σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα επιμένει ο Μαρκ Ρούτε.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός προειδοποίησε πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν έρθει σύντομα με προτάσεις, τότε «οι ηγέτες δεν θα μπορούν να βοηθήσουν».
Ο ίδιος τόνισε πως η Ελλάδα παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο και πως η μόνη λύση είναι να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις.
«Εάν αποφασιστεί Grexit, αυτό θα γίνει στην Αθήνα, όχι στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Ρούτε.
Ολάντ: Να κάνει σοβαρές προτάσεις η Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη
«Να κάνει σοβαρές προτάσεις για να παραμείνει στην ευρωζώνη» κάλεσε την Ελλάδα ο Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα και επεσήμανε πως «πρέπει να δράσουμε γοργά».
«Πρέπει η Ελλάδα να υποβάλλει προτάσεις και η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη. Δεν μπορούμε να μιλάμε κάθε 3 μήνες για την Ελλάδα» τόνισε ο ίδιος.
Ο Ολάντ δήλωσε ότι στο Eurogroup συζητήθηκαν προτάσεις και πρόσθεσε: «Θέλουμε ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Πρέπει η ίδια να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις».
Χρειαζόμαστε «υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ταχύτητα» κατέ��ηξε ο Γάλλος πρόεδρος.
Και ο Βέλγος πρωθυπουργός μας καλεί να σοβαρευτούμε
«��ύχομαι ο κ. Τσίπρας να τηρήσει τη δέσμευσή του σήμερα για την υποβολή νέων και αξιόπιστων προτάσεων» δήλωσε, εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ.
Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε με νόημα πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο» και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταθέσει προτάσεις «εάν θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη».
Τέλος, ο Μισέλ άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης για την έως σήμερα στάση της: «Υπάρχει ένα είδος κούρασης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως οπισθοχωρεί, ό��αν έρχεται η ώρα να αναλάβει την ευθύνη».
Ρέντσι: Τι να συζητήσουμε χωρίς προτάσεις;
«Ο χρόνος έχει τελειώσει. Θα πρέπει να το καταλάβουν και οι Έλληνες αυτό. Αν δεν υποβάλλουν προτάσεις, τότε τι θα συζητήσουμε;» είπε ο Ματέρο Ρέντσι προσερχόμενος για τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο ίδιος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως «θα πρέπει να καταλάβει ότι οφείλει να δεχθεί τους όρους για να μπορέσουμε να τη βοηθήσουμε».
Ο ίδιος τόνισε πως ανησυχεί για την Ελλάδα αλλά πως περισσότερο ανησυχεί για την Ευρώπη καθώς «έτσι όπως είναι, χωρίς ανάπτυξη, δεν μπορεί να προχωρήσει».
Λιθ��υανή πρωθυπουργός: «Η Ελλάδα δεν ξέρει τι θέλει»
«Υπήρχε μια υπόσχεση για σήμερα και μετά υπόσχονται για αύριο. Αν για την ελληνική κυβέρνηση κάθε φορά είναι «αύριο», για μας μας μπορεί να είναι «αύριο» κάθε μέρα.
Φαίνεται ότι έχουμε δύο πραγματικές επιλογές τώρα να σκεφτούμε. Η σημερινή κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να ξέρει ή είναι μια παρτίδα πόκερ. Η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση σε κάθε πρόβλημα αλλά για αυτό χρειάζονται δύο εταίροι για να συζητήσουν, να εμπιστευτεί ο ένας τον άλλον και να καταλάβει ο ένας τον άλλον. Και αυτό δεν συμβαίνει.» σημείωσε η Λιθουανή πρωθυπουργός.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top